Hårt arbete, hårt liv

I det tidigare inlägget nämnde jag Södra bruket – i dag ett nygammalt minne från den tid då alunbrytningen dominerade livet i Degerhamn. Alun användes vid papperstillverkning, tygfärgning, garvning och mycket annat. Alun är också känt för sina blodstillande egenskaper. När alunproduktionen i Degerhamn var som störst i början av 1820-talet arbetade där fler än 300 personer. Över hundra av dem var barn. Fabriken övergavs och lämnades åt sitt öde runt 1900 och i dag återstår bara ruiner. Men bostadslängorna finns kvar.

Med lite fantasi är det inte svårt att leva sig in i livet här, som sannolikt dominerades av hårt arbete i en smutsig och sotig miljö med loppor och löss och en stor portion religiositet. Här fylldes luften av barnskrik, vagngnissel, hönskackel och hästgnägg. På vindarna bodde ungkarlarna, som nog tömde en och annan flaska som tröst i den monotona tillvaron.

Ruinerna domineras helt av skorstenen. För att förstå hur skyhög den är kan du jämföra med min fru som står vid dess fot.


Museilägenheten ger en vink om förhållandena på bruket. Nöjesläsning var nog okänd; biblar och psalmböcker dominerade.


Lägenheterna var påvert möblerade. I de flesta vardagsrum fanns bara ett bord, en soffa, några enkla stolar och en fotogenlampa i taket.


I dag är Södra brukets lägenheter renoverade till bostadsrätter. Bruket rymmer också vandrarhem. Det ligger strax söder om Södra Möckleby/Degerhamn och är väl värt ett besök.

3 tankar om “Hårt arbete, hårt liv

 1. Solweig skriver:

  Åh vilka fina bilder. Hade inte sett detta tidigare. Lägger in det på mina länkar också och som länk på muséelägenheten. Får jag använda någon av dina bilder, t.ex. den sista här från rummet i muséelägenheten?

  Du har tagit fantastiskt fina bilder.

  • degerhamn skriver:

   Solweig.

   Tack för beröm. Jag blir nästan lite generad. 😉
   Du får så gärna använda vilka bilder du vill. Schyst att du frågade. Det gör inte alla…

   Staffanhälsningar

 2. […] Så bodde man förr i Södra bruket – titta in i museet som inte längre finns […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: