Drömsmällan

Min drömkamera finns inte. Inte ännu. Jag har väntat länge på den. Ibland tycker jag konstruktörer-na är på rätt väg. Men så kroknar de på slutet och allt blir en mischmasch av allt för många parametrar för att behaga så många köparkategorier som möjligt. På systemkamerasidan måste jag ha bästa tänkbara utrustning i mitt arbete med tidningar och böcker i min firma Tidningsmakaren. Där har jag kommit nära fulländningen med mina Canon 5D och 50D. Men på kompaktkamerafron-ten finns fortfarande mycket att önska. En riktigt bra kompaktkamera är viktigare än en system-kamera om man vill skildra livet som det är – nyckfullt och överraskande. En pocketkamera kan man ha med sig i alla sammanhang. Men en stor och tung systemkamera blir ofta liggande hemma. I dag görs kompakter som är mindre än ett bankkort och bara väger ett hekto. De är små tekniska underverk men de saknar ofta för mig viktiga egenskaper. Den kameratillverkare som tar till sig min önskelista nedan blir den första att skapa den fulländade kameran – drömkameran! För den skulle jag gärna betala en bra slant.

  • Optisk sökare, gärna av mätsökartyp som på Leica M-modeller. En elektronisk sökare på baksidan kan komplettera, men är inget krav.
  • Fullformatssensor, alltså småbildsformat 36 x 24 millimeter. Jag märker på mina systemkameror att en fullstor sensor ger bättre bilder. De utstrålar ”ett slags fotografisk harmoni” som är svår att sätta ord på.
  • Fast objektiv 24 mm. Zoomen ”får man ha i benen”. Fast brännvidd ger bättre bildkvalitet, lägre tillverkningskostnad, enklare och hållbarare funktion. Ett fast vidvinkelobjektiv lär också fotografen det allra viktigaste: Att gå nära motivet.
  • Manuellt objektivlock. De automatiska av ”solfjädertyp” hänger sig lätt. En ny och dyr Canon G9 lade av efter bara 11 bilder och två modeller Canon PowerShot tröttnade bara några månader efter inköp.
  • Sensor med 10 till 15 miljoner pixlar – inte fler. Detta ger skarpa och rena bilder, något som många kameratillverkare har börjat inse under senare år. ”Pixelracet” har lugnat sig en smula.
  • RAW-format. Introduktionen av det skapade det största fotografiska lyftet på flera decennier. Tyvärr tror många fortfarande att det är svårt att använda. Jag påstår tvärtom att det är det bästa formatet för nybörjare och amatörer. Det accepterar ofta felexponeringar på mer än två bländarsteg och ger dig en underbar frihet i bildbehandlingsprocessen. Enda eventuella nackdel är att det kräver speciella datorprogram, men dessa följer oftast med den kamera du köper.
  • En blixt som går att rikta upp i taket. Dagens ”rakt-på-blixtar” borde förbjudas i svensk grundlag. De ger ofta groteska bilder med kritvita förgrunder och kolsvarta bakgrunder. Men ok, de duger för en enda bildtyp: motljusfoton.
  • Bildstabilisering. Den ökar möjligheten till skarpa bilder, trots långa exponeringstider.
  • Sekvenstagning i raw-format. Jag ”sekvensar” nästan alltid för alla slags bilder utom vid helt statiska motiv. Kameran tar då bild på bild så länge avtryckaren hålls nere. Metoden är förstås given vid sportfoto och i andra sammanhang där det händer mycket under kort tid. Jag vill dock slå ett slag för sekvensfoto vid porträtt- och gruppfotografering. Tar du 20 foton av en människa som tycks se likadan ut under hela fotograferingsförloppet ser du vid bildbehandlingen att inte ett enda skott är likt det andra. Ett enda foto blir alltid det bästa – hur många du än tar. Vid gruppfotografering brukar jag ta ”minst fem gånger så många bilder som antalet personer i gruppen”. Fem personer kräver alltså minst 25 bilder. Först då är chansen stor att en blir bra. Och glöm inte att endast en bild alltid blir bäst.

Drömkameran, ja… Kommer? Kommer ej? Den som lever får se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: