Cementa

Kommer du till Degerhamn under sommaren är det kul att hänga med på en guidad tur i traktens absolut största industri, Cementa. Man börjar med att bila ut till det enorma stenbrottet, som enligt de underhållande guiderna ”bör räcka några generationer till”. I sjön och utmed den lodräta berg-väggen häckar en hel del fåglar.

Man följer sedan stenens färd genom anläggningen fram till den färdiga cementen, som skeppas ut med företagets fartyg Västanvik.

Fabriken domineras av två stycken roterande ugnar, och vissa passager under vandringen är bastu-heta. Ett tips är att skydda känsliga apparater – som kameror – mot både värmen och det överallt irriterande stendammet.

Nedan den vackra Stensjön, ett tidigare stenbrott som företaget förvandlat till en sötvattensjö med en hel del häckande sjöfågel.

2 tankar om “Cementa

  1. […] Snurrorna ska huvudsaklingen generera elkraft till södra Ölands största industri, Cementa i Degerhamn. Sommartid ges flera chanser att följa med på en guidad fabriksvisning, något som verkligen rekommenderas. Häng med på en redan nu! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: