En svala gör ett sommarfoto

Digitala kameror spar inte bara dina bilder utan också massor av fotograferingsfakta, så kallade metadata. Dessa data kan ibland vara intressanta att läsa för en med dåligt minne, som jag. Men foto får aldrig bli bara teknik. Bra foton är synonyma med liv. Bra foton får ingen betraktare att fråga om slutartider eller bländarvärden, precis som fascinerande målningar sällan väcker frågor om färgkvaliteter och penselbredder.

Nu – i slutet av september – minns jag det allra skönaste klicket under hela sommaren som gick. Det var rent känslobaserat: Solen, värmen, de ångande fälten med den mogna säden, den svalkande vinden och den nästan totala tystnaden. Jag hade klivit av cykeln någonstans söder om Segerstad på Ölands östra sida. Jag svepte med kameran över de gyllene fälten… Nej, det var inte mycket att fotografera. Men just då kom hon – svalan. Jag skulle ha knäppt när hon var lite längre ned mot vänstra hörnet, närmare det gyllene snittet. Men jag tryckte av i ren lycka, och efteråt kände jag att bilden skulle bli bra; ”den blev en bit av Sommaröland”.

Det tycker jag även nu. Den är helt enkelt en vacker bild av ett sommarlandskap som skulle se ganska platt och livlöst utan den mycket lilla svalan. Fotot är för mig lika med ”en nästan smärtsamt vacker Ölandssommar”. Just därför blir bildens metadata så oerhört kalla, likgiltiga – och ointressanta:

  • exponerat torsdag 4 augusti klockan 10:40:52
  • 1/500 sekund
  • bländare 6,7
  • 100 ISO
  • Sigma makroobjektiv 150 mm
  • kamera: Canon EOS 5D

2 tankar om “En svala gör ett sommarfoto

  1. Jonte skriver:

    Fantastiska bilder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: