Skuggor

Från fyren Långe Jan ser Öland ut som en enda stor idyll. Solen flödar, i fjärran betar får, kor och hjortar. Turister från hela världen fotograferar och fågelskådar.

– Fantastisch!
– Beautiful!

Lite längre norr ut – i Ottenby Konst vid Ottenby Kungsgård – visas hantverk och konst, och på de enorma åkrarna runtomkring sår, skördar och plöjer bönderna när och hur de själva vill.

Men så har det inte alltid varit. Inte bara Sveriges högsta fyr kastar sin skugga över landskapet. Även vår historia gör det. Gustav Vasa och flera följande kungar gjorde livet till ett helvete för Ölands bönder. De fick inte ens hugga ved på ön; den fick skeppas från fastlandet. De förbjöds att jaga. Den som envisades de med att ha hund skulle stympa den till tre ben – för att den skulle bli omöjlig som jakthund. Skjutvapen förbjöds. Kungens hjortar kunde ostörda beta i de fattigas åkrar, och den bonde som för tredje gången greps för tjuvjakt hade ”förverkat halsen”.

När man ser ut över detta fridens landskap kan det vara nyttigt att känna till en aning om dess svarta historia. Det var inte bättre förr.

2 tankar om “Skuggor

  1. […] ned mot öns östra sida. Alvarsamt har tidigare skrivit om muren och dess konsekvenser, läs här. Här ser vi hur muren är byggd. Massor med travad, plan kalksten pryds upptill med lösa […]

  2. […] gång bleknar färgerna i relation till avståndet för att nästan helt klinga ut vid horisonten. Andra gånger jag har stått här uppe under lanterninen har horisonten varit rakbladsvass, som etsad med […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: