Med öga för kamerans begränsningar

I fotobranschen hör man ofta talas om ”fantastiska kameror”. Visst går utvecklingen framåt men i jämförelse med människans öga är kameran av i dag en stenåldersprodukt. Med våra ögon kan vi se alla detaljer i både ljusa och mörka partier av ett motiv i naturligt ljus. En kamera måste prioritera: Vilket ska skildras bäst, de ljusa partierna eller de mörka? Resultatet blir ett – jämfört med ögat – undermåligt resultat där antingen skugg- eller högdagerpartierna blir korrekt återgivna, medan deras motsatser blir ”rena skämtet”. Och ju högre kontrast, desto sämre resultat.

Ska vi på ett något så när jämförbart sätt se lika bra med kamera som med öga måste vi använda oss av den så kallade High Dynamic Range-tekniken, HDR, där man tar flera bilder av motivet med olika exponering och sen lägger samman dessa till en enda bild. Metoden kräver kamera på stativ, stillastående motiv och en hel del arbete. Ögat ser däremot rätt – ögonblickligen.

Därför propagerar jag i alla sammanhang för RAW-formatet. I det har du de hittills bästa möjligheterna att styra förhållandet mellan ljusa och mörka motivdelar. I det helt förhärskande JPG-formatet är en större miss i exponeringen i det närmaste omöjlig att rädda – precis som det var med diafilm en gång i tiden. I dag finns även pocketkameror som tar RAW-bilder. Välj en sådan om du kan acceptera ”ett tämligen enkelt men aningen tidsödande bildbehandlingsarbete vid datorn”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: