Jorden är rund

Bollen är rund och allt kan hända, säger eliten av fotbollsanalytikerna. Denna pregnanta slutsats for i går genom mitt huvud då jag tillsammans med min fru stod högst upp i det nya fågeltornet vid Schäferiet i Ottenby och spejade ut mot den fjärran horisonten. Man kan – som bekant – inte alltid styra tankarna.

Inte bara bollen, utan även jorden är onekligen rund. Det ser ju vem som helst. Hur kunde man tvivla på det förr i världen? Det fanns ju berg och utsiktsplatser även då. Men det där om att jorden är platt kanske bara är en myt. När jag snabbsöker på webben ser jag att vissa forskare menar att människan tidigt visste att jorden är rund. Och det vet vi nästan säkert: Att Columbus och grabbarna såg Tellus på samma sätt som Zambrotta och Zlatan ser på den kära läderkulan. Den var rund och allt kunde hända – vilket det också gjorde. Att missa Indien och hamna i Amerika är onekligen ”en mer betydande vardagsepisod än att missa en straff på San Sirostadion”.

Att titta ut över hav väcker minnen. Långt ut från ostkusten ålar sig fraktfartygen fram som horisontsniglar. Som tonåring satt jag ofta och drömde vid inloppet till Stockholms hamn där fraktbåtarna kom i rader. Blåste det pålandsvind och man hade lite tur kunde man känna doften av kaffe, fisk eller plank. Jag kunde alla rederiloggor och kände till många av fartygen, var de var registrerade – ofta i Panama – och hur snabbt de korsade Atlanten eller Stilla havet. Några år senare jobbade jag i just den hamnen. Då avskydde jag kaffebåtarna, hur gott de än luktade. De innebar stenhårt slit; man bar säck för säck, timme in och timme ut. Ännu värre var planklasterna och vidrigast var kylbåtarna med frusen fisk. Det kändes aldrig upplyftande att en kall januaridag embarkera kylfartygen för att söka sig ner genom dimridåerna till deras isande innandömen. Det var som att kliva ur kylskåpet för att försöka känna sig hemma i frysboxen.

Som sagt, man kan inte alltid styra sina tankar. Vi åkte förresten skidor ned till Schäferiet, vilket kan rekommenderas. Mäktigt vindstilla och tyst, men aningen för lite snö.

horisonten1Med ett kortare teleobjektiv ser vi för liten del av horisonten för att kunna slå fast att jorden är rund.

jorden-c3a4r-rundMen genom ett ordinärt vidvinkelobjektiv syns tydligt att jorden är lika rund som bollen. Om sen ”allt kan hända” ligger i betraktarens öga.

Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: