Omöjlig bild

en-omc3b6jlig-bild_bc3a4st

Motiv som ovan var förr svåra att fotografera. Men i dag är det lätt, tack vare bra blixtljus och bildformatet med det råa efternamnet .raw

Ljuset från snön och framför allt himlen ovanför och bakom min frus huvud är så oerhört mycket starkare än ljuset från hennes sida mot kameran. Solen tangerar faktiskt den övre bildkanten. Himlen kräver kanske 1/2 000 sekunds exponeringstid och bländare 11 medan resten av bilden blir rätt exponerad vid 1/125 och bl 5.6. Nedre delen av jackan och ryggsäcken skulle kräva ännu längre exponeringstid/större bländare för att bli bra.

Vad göra? Först: Kräma på så mycket ljus det bara går med den lösa blixten, som är mycket starkare än den inbyggda. Men den räcker inte, himlen – och bakgrunden med fyren Långe Jan – blir ändå groteskt överexponerad eftersom jag bara kan använda 1/250 sekunds exponering – den kortaste tid kameran klarar att synkronisera med blixten.

Det är nu .raw visar sin styrka. I vissa program går det att bildbehandla delar av bilden. I det här exemplet har jag bearbetat himlen. Med flertalet ”målningar” har jag sänkt himlens exponering/ljusintensitet tills den matchar resten av bilden.

För oss som tidigare plåtade analogt med diafilm är detta rena trolleriet. Då var ett stegs felexponering ofta lika med papperskorgen.

Det kan inte nog upprepas: Vilken kamera du än köper, köp en som jobbar i .raw!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: