När man ser det lite grann så här från ovan

Nästan alla bilder tas från ”knappa två meters höjd”, vilket ofta är lika med ”underifrånperspektiv”. I bilderna nedan har jag roat mig med att fotografera från dryga sju meters höjd. Kameran står på teleskopstativ. Skärpeinställning och exponering görs med radio.

”Höghöjdsfotografering” är inte bara en ploj. För mig är den självklar i många sammanhang, exempelvis utefester, evenemang, sport, gårds- och reklamfotografering.

Som alltid i denna blogg kan du klicka på en bild för att förstora den. Bredden är från och med nyår nästan alltid 1280 pixlar.

Välkommen upp i det blå!

grc3a4sgc3a5rd_frc3a5n-pirenGräsgårds hamn. Bilden är tagen från piren. Vid ”höghöjdsfotografering” måste man se upp med nyckfulla vindar. En riktig körare kan sopa hela utrustningen i havet.

grc3a4sgc3a5rds-hamnGräsgårds hamn från landsidan.

grc3b6nhc3b6gens-hamnHamnen i Grönhögen.

sc3b6dra-bruketSödra Bruket. Lägg märke till vad ”höghöjdsfotografering” kan tillföra bilden. Från marknivå skulle vi inte se att bruket ligger vid havet.

sc3b6dra-bruket_2Södra Bruket i vinterkläder.

sc3b6dra-bruket_3Radiostyrd skärpeinställning och exponering från dryga sju meters höjd ger stor frihet. Det är jag som vinkar mot ”fotografen”. Men det höga stativet väcker viss uppmärksamhet. När jag skulle ta denna bild stannade postbilschauffören och frågade vad jag sysslade med.

sc3b6dra-mc3b6ckleby-kyrkaKyrkan i Södra Möckleby. ”Höghöjdsfotografering” kan ge fördelar vid plåtning av byggnader, eftersom ”inåtfallande” hussidor kan undvikas redan vid exponering. Man slipper den grannlaga uppgiften att ”räta upp spetsiga kåkar i PhotoShop”.

sc3b6dra-mc3b6ckleby-mot-norrSödra Möckleby. Väg 136 går norrut till höger i bild. Till vänster ser vi Britts Manufaktur som Alvarsamt nyligen besökte.

sc3b6dra-mc3b6ckleby-mot-sc3b6der21
Södra Möckleby mot söder. I mitten Cementas skorstenar och längst till höger skymtar Kalmarsund.
 
fyren-i-degerhamn
Fyren Ingrunden i Degerhamn har en märklig historia. Läs mer här.
 
degerhamns-hembygdsmuseumDegerhamns Hembygdsmuséum ser onekligen mindre ut från luften än från terra firma. Alvarsamt besökte museet i september 2011.
 
kameran-pc3a5-hc3b6ghc3b6jdsstativ
 Kameran på stativ i Gräsgårds hamn.
Märkt

7 tankar om “När man ser det lite grann så här från ovan

 1. Kerstin Stenström skriver:

  hur gör man för att höghöjdsfotografera? Jättefina vinterbilder.

  Hälsningar Kerstin i Nybro.

  • degerhamn skriver:

   Tack, Kerstin.
   Du måste förstås ha ett högt stativ och någonting att utlösa kameran med, lång kabel eller radio. Jag använder teleskopstativ och radiosändare. En liten mottagare sitter i blixtskon på kameran. Med sändaren ställer jag in skärpan och exponerar. Men jag kan inte se bildutsnittet. Man får luta kameran på känn och panorera – och gärna ”gaffla”. Det är ett tufft jobb med vissa risker om det blåser. Du får en liten uppfattning om hur det ser ut på några bilder som jag lägger ut senare i kväll. Läs också:
   https://alvarsamt.wordpress.com/2012/02/11/om-man-kvinnor-foto-och-en-nyttig-pryl/
   Hälsningar Staffan.

 2. Hej Staffan
  Man längtar hem till Södra Bruket när man ser dessa fantastiska bilder med husen, med sol, med snö och med havet i bakgrunden. Helt otroligt vackert. Tack!

 3. Malin Vinblad skriver:

  Hej,
  fantastiskt fina bilder. Vart har du köpt stativet? Skulle så gärna vilja hitta ett!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: