Eketorps borg – del II

Det är bara nån vecka sen jag var där. Men ”den gamla stensamlingen” gav mersmak. Att strosa omkring där inne helt solo känns mäktigt, nästan andaktsfullt. Borgen öppnar 30 april.

Självporträtt på stort avstånd. Jag står framför entrébyggnaden och utlöser smällan med ”radiosignal”. I bakgrunden badar borgen i eftermiddagens varma solsken.

Genom den lilla kvadratiska gluggen vandrar du in i en stor och spännande, ny – och urgammal – värld.

Dörrpostens trästockar ser ut att bågna en aning under de enorma stenmassorna. Men jag har en bra livförsäkring.

Inne på borggården har gräset redan börjat bli grönt. Närmast kameran en äldre typ av gärdsgård.

I mina ögon är dessa byggnader små under av ”byggnadsteknisk harmoni”. Inget mexitegel här, inte! Till höger en inhängnad, sannolikt för höns. Lägg märke till de yttre husens flätade gavlar – den tidens luftkonditionering.

Vackert stenhus med mycket låg entré. Det har förresten alla hus inne på borgområdet. För att man inte ska dongla i huvudet för hårt i dörrposterna är dessa ofta försedda med mjuka skinnbitar.

Sten på sten på sten – och några byggnadsdetaljer i trä. Ska du fotografera Eketorps borg är mitt råd att välja en mulen dag. Kontrasterna i solsken blir alldeles för stora. Det gäller i många fotografiska sammanhang: Undvik skarpt solljus! Ingen kamera i världen mäktar med att skildra kontraster lika bra som det mänskliga ögat.

Några meter av den enorma muren. För att återknyta till min föregående tes om att undvika fotografering i solsken… Om du trots allt måste använda kameran i skarpt ljus kan en blixt bli räddaren i nöden. Det låter paradoxalt att blixtra när det är som allra ljusast. Men blixten tjänar då mer som ”utjämnare” än som ”upplysare”. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: