Cyklisternas ö – del I

Den kallar sig ”Hälsans ö” men i mina ögon vore ”Cyklisternas ö” ett mycket bättre epitet. Hälsa kan man bygga upp på många sätt, men för att cykla krävs i stort sett bara två ting: En väg och en cykel.

Men att cykla på hårt trafikerade vägar är inte roligt, bara farligt. Dagens cyklister kommer upp i mycket höga hastigheter, vilket ställer stora krav på underlag och säkerhet. Turisternas krav ökar på i stort sett allting, och cykelturister är inget undantag. Därför är det öländska projektet ”Fyr till fyr” synnerligen angeläget.

För en gångs skull lämnar jag nu Öland, eftersom jag just kommit hem från en veckas cykelsemester på en betydligt mindre ”holme”…

Vad sägs om 16 mil cykelväg på en ö som inte ens är en mil lång!? Runt 90 procent av dessa är asfalterade och 3,5 meter breda. Räckena är säkert milslånga och på vissa sträckor är vägarna upplysta av moderna armaturer, inte av gamla glödlampor som lyser som små lysmaskar i mörkret.

– Men vi är inte nöjda, säger Annelie Alexander vid Lidingö stad. Nu ska skyltningen bli bättre, exempelvis.

Även Erik Magnusson vid samma förvaltning vill förbättra villkoren för cyklisterna – och de är många på Lidingö.

– Det är massor som kan och ska göras ännu bättre. Flera skyddsräcken är en sak. Effektivare sopning en annan. Vi har en asfaltpott på en miljon för i år och den kommer säkert att gå åt för reparationer av redan asfalterade cykelvägar. Det finns alltid problemsträckor.

Du som gillar att cykla… Hämta hem cykelkartan! Åk till Stockholm! Ta tunnelbanan till Ropsten och Lidingötåget över bron! Sen är det bara att börja hoja. Om du så cyklar både dag och natt i en veckas tid tror jag inte du hinner köra på alla de lugna, tysta och vackra cykelvägar som löper som ett gigantiskt spindelnät över hela denna lilla ö, tio minuters bilfärd från Kungliga huvudstadens stressade och hårt trafikerade centrum.

I kommande inlägg får du några tips på sköna cykelturer…

Enkel och tydlig info som man hinner läsa och förstå även i hög hastighet.
 
På Lidingö är cykeln tydligt separerad från bilen. I bakgrunden ser du vägarna för bilisten, i förgrunden dem för cyklisten. Det är ytterst ovanligt att du som cyklist måste cykla längs med en bilväg – bara tvärs över.
 
Välutrustad rastplats vid Kottlasjön. Här kan du grilla, äta och till och med vila ut i ”huset” till vänster.
 
Cykelvägarna på Lidingö går genom alla typer av landskap: tvärs genom skogar, rakt genom villasamhällen, runt industrier och hit och dit i den omväxlande naturen. Till och med i city finns finfina förutsättningar för säker och rolig cykling.
 
Här bär det rejält uppför mellan villor på södra Lidingö. Cykelvägen är bred och fin och belysningen påkostad.
 
Cykelbanorna går ofta längs med vägarna – eller längs järnvägen som finns kvar på södra ön. Du kan cykla från Lidingö till Stockholms centrum på 20 minuter – på cykelvägar, förstås. Tåget tar längre tid…
 
De icke asfalterade cykelvägarna ska inte asfalteras. Det är bra, för ibland passar inte asfalt in i miljön. Men de grusade vägarna är få och av mycket bra kvalitet med extremt hårdpackat, fint grus. Motionsstigen på bilden går fint att cykla i lite lugnare tempo. Den är mycket smalare än de egentliga cykelvägarna.
 
På vissa ställen utmed cykelvägarna finns till och med träningsredskap uppställda.
 
”Svängdörrar” finns här och var för att få ned hastigheterna. De jag träffade på var alltid så generöst tilltagna att de gick att cykla genom – långsamt.
Taggad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: