Cyklisternas ö – del II

I väntan på att det händer något visibelt inom det öländska cykelvägsprojektet ”Fyr till fyr” kan det vara intressant att titta sig omkring ute i landet för att snappa idéer och fylla inspirationstanken…

Kanske känner du dig hugad att hoja genom en spännande natur bara ett stenkast från Stockholms city? Då är Lidingö, ”Hälsans ö” – som jag vill kalla ”Cyklisternas ö” – ett mycket bra val.

I några kommande blogginlägg kan du följa med på några inte alls exakta turer. Mina turförslag kan man korta av eller förlänga lite hur som helst. På Lidingö kan och bör man improvisera; det vimlar av cykelbanor i alla riktningar.

Sträckan Kyrkviken-Elfvik är lätt och med få backar. Underlaget är hårt, torrt och prima trots att det är grus. Kyrkviken klyver nästan Lidingö i en nordlig och en sydlig del. Vi startar i längst in i viken och trampar mot öns östra spets, Elfviks udde. I med ettan nu!

Hustegaholm är en av idyllerna på väg ut mot Elfvik. Här passar det utmärkt kliva av cykeln och vandra en stund.
 
Jo då. Det är nästan vetenskapligt bevisat att man blir glad av att cykla. Här är vi fortfarande kvar på Hustegaholm.
 
Här och var ser Kyrkviken ut som en mäktig flod som skär genom det fridfulla landskapet. För mig, som vuxit upp på Lidingö, går tanken ofta till Tom Sawyers äventyr när jag ser miljöer som denna. Som liten grabb paddlade jag flotte här på Lidingös Mississippi likt en svensk Tom Sawyer i sällskap med bäste kompisen Huckleberry Finn.
 
På sina ställen är Kyrkviken så smal att man kan hoppa över den – nästan. Trots det går ganska stora båtar här. Lidingö bjuder verkligen på blandade karameller. På väg ut mot Elfvik passerar vi idyller mixade med överraskningar – som exempelvis den sjukligt instängslade iranska och den vackra franska ambassaden. 
 
Till höger går det allt brantare upp mot slalombacken på södra sidan av Kyrkviken. Och överallt ser vi dessa cykelvägar…
 
Ännu i början av maj kämpar snöfläckarna mot solen i slalombacken i Ekholmsnäs på andra sidan Kyrkviken.  
 
Kyrkviken blir bredare ju längre österut vi kommer. Cykelvägen är här inte asfalterad men hårdare än sten och belagd med fint grus. Här och var finns soffor att pusta ut på.
 
I ett kort tele ser vi Gåshaga på andra, alltså södra, sidan av Kyrkviken. Här låg tidigare mängder av cisterner i ett ruggigt industriområde. I dag finns här en av öns lyxigaste bosättningar med småbåtshamnar för flytetyg som med all vilja i världen inte kan kallas små.
 
För två år sedan gjorde jag en cykeltur på andra sidan Kyrkviken. Då låg de här miljonerna och guppade i Gåshaga.
 
Kaffepaus vid Villa Söderås. Nu är det bara några trampvarv kvar ut till Elfvik.
 
Utsikt från Villa Söderås. Går det inte en cykelväg där nere utmed sjön?
 
Elfviks gård. Här finns både restaurang och kafé.
 
Längst ut på östra udden, på Duvholmens brygga, blir man omedelbart varse att vi cyklar på en ö i Stockholms skärgård. Här är Finlandsbåten Cinderella på väg in mot huvudstaden.
 
 
 
 
 
Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: