Inför Öland spirar…

Han är sig lik, Lars Henell, trädgårdsmästare, springsjas, telefonist, kassör och verkställande direktör på Albrunna Perenner. Hans skratt kan få blomstren att slå ut i hast eller sluta sig i ren förskräckelse. Denna säsong är det knökfullt med fantastiska, säregna, vackra, ännu vackrare, gamla, nygamla och nya plantor inne på den vindskyddade gården.

– Ja, jag tangerar nog personligt rekord i år, säger Lars. Det har funkat bra. Jag öppnade i påskas. Det var kallt då och jag fick jobba hårt med att täcka in med fiberduk. En del dog bort. Men det ingår i avtalet, så att säja. Nu är det glömt och det mesta är ute ur växthusen. Då mår jag så bra!

Det syns att Lars Henell mår som en prins. Han får syssla med det som intresserar honom. Han har hittat sin nisch. Han har tre små växthus där han driver fram det som sedan ska säljas under säsongen.

– Jag spelar egentligen i lingonserien, säger Lars och måttar några millimeter mellan tummen och pekfingret. I Danmark har man växthus på flera hektar. Men det här passar mej och det har rullat på ett tiotal år nu…

På lördag drar Öland spirar igång. Det är världspremiär och ingen kan säga hur intresset blir. Lars tror på idén och har laddat underhållningsbössan.

– Klockan 13 på söndag berättar Sigrid Fredriksson, ordförande i Margit Fribergs-sällskapet, om ”Ölandsblomster och läkedomsväxter i Ölandsromanen”.

Lars visar några av de växter Sigrid ska kåsera om: Malört, åbrodd, gullviva (också kallad yxlägg), kvanne, gubbaskägg (renfana), krusmynta, hjärtans fröjd (citronmeliss), ålandsrot och några till…

Det finns ingen chans i världen att besöka Lars utan att få anledning till att dra på smilbanden. Denna gång visar han – icke utan stolthet – sina två informationsskyltar.

– En av dom hänger nästan alltid uppe, säger Lars Henell och avlossar en skrattsalva som måste höras ända ned till Albrunna torg.

Alvarsamt återkommer med ett ”så-gick-det-reportage” om Sigrid Fredrikssons föredrag. Hon håller det alltså klockan 13:00 på söndag…

Allt är fixat och klart inför Öland spirar och Lars Henell skiner som solen.
 
Skyltalternativ ett. Vad som menas med ”snar” ligger i betraktarens öga.
 
Skyltalternativ två… Nå väl, Lars är naturligtvis värd en fika efter lunch.
 
Lars vid de växter som Sigrid Fredriksson berättar om på söndag klockan 13:00. Här finns såna som höll folk vakna i kyrkan – och sådana som man än i dag kan krydda sitt brännvin med.
 
Det går inte att lämna Albrunna Perenner utan att låta kameran djupdyka här och var bland de fullpackade borden med idel, ädel blommande läckerbitar. Men vill du veta namnen på växterna får du fråga Lars Henell. Han kan dem till och med på latin – alla 800!
 
Blommor som denna och den nedtill behöver inga namn, inga beskrivningar, inga ord.
 
Taggad

6 tankar om “Inför Öland spirar…

 1. Lars Henell skriver:

  Det där fick du ju till riktigt bra, Staffan (och nästan helt autentiskt dessutom!)Ett tag var jag riktigt orolig att du hade börjat frifräsa på Ölandsbladet…

 2. TOMBOLA skriver:

  Helt rätt Lars Henell ! Ölandsbladet åker sällan utanför Borgholm – texten blir därefter. Jag jobbade för tidningen Barometern i början på 80-talet och hade till slut min redaktion till största delen hemma i Skärlöv Station. Då fanns ännu inte någon dator utan jag fick ringa in materialet.

  Jag skrev många, många artiklar om sydöstra och Södra Öland och fick hur mkt tips och idéer som helst, folk var jätteglada över att det stod så mkt om deras egna hemtrakter.

  En dag när jag satt och skrev på en artikel och hade fönstret öppet, dök det plötsligt upp en bybo som hade en speciell önskan. -”Du som skriver så bra och så mycket om oss kan inte du bli politiker i fullmäktige också för Södra Öland?”
  Då blev jag både rörd och stolt.

  Och nej – det blev jag inte – men det kanske är dags nu igen.

  Inte mycket har hänt sedan dess nämligen. Sydöstra Öland försummas totalt av kommunen, något som moderaten Kent Ingvarsson säger sig vara ”djupt medveten om” – men ändå inte tycks ligga sömnlös över. Trettio år senare finns det fortfarande inte någon som helst infrastruktur värd namnet.

  Susan Westin-Rundberg
  Skärlöv Station

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: