Något blir ofta/alltid snett

Att fotografera höga byggnader är svårt. Ju vidvinkligare objektiv du använder, desto större blir problemen. Det finns specialgluggar för ändamålet, så kallade tilt/shift-objektiv, men de kostar stora slantar. Har man inte ett sådant kan man klara sig rätt bra med en skopa noggranhet och ett kryddmått eftertanke. Dessutom kan kunskapen om optikens starka och svaga sidor aldrig övervärderas.

Nedan visar jag några mer eller mindre hopplösa bilder från vinterns försök att plåta södra sidan av kyrkan i Resmo – en byggnad i krävande fotomiljö. Den ligger på sluttande mark, flera träd skymmer motivet och det fria utrymmet åt söder är litet.

En typisk ”fotografisk kompromiss”. Vägen är hyfsat korrekt, den sluttar i verkligheten åt vänster i bild. Muren är också godkänd – och kanske också kyrkan – om man inte har för stora pretentioner. Men har man det duger ej fotot; kyrkobyggnaden är ”toppig”. Varför? Jo, för att få med hela kyrkan har jag tvingats hålla kameran en aning uppåt. Denna ”toppighet” blir värre ju närmare motivet jag står.
 
Här har jag lyckats få klocktornet helt lodrätt. Men resten är ”rena katastrofen”.
 
Kyrkans tak ligger här helt vågrätt. I stället lutar tornet en aning inåt och muren ”rutschar iväg”, liksom vägen.
 
Här har jag valt att prioritera muren, den är helt vågrät. Men hela kyrkan ramlar snart ur bild åt höger…
 
Ett i det närmaste korrekt foto av kyrkan i Resmo. Tornet är lodrätt, taket vågrätt. Men vi ser inte muren… Varför? Jo, till skillnad från alla foton ovan är denna bild tagen från sju meters höjd – och rakt fram mot kyrkobyggnaden. Proportionerna blir därför mycket naturligare än från markplanet. Å andra sidan är bilden helt hopplös på grund av det stora trädet i förgrunden. Ska motivet bli bra krävs motorsåg och omtagning, alternativt plåta närmare kyrkan, alltså inifrån kyrkogården, med extremare vidvinkel – med nya och sannolikt större förvrängningsproblem. Det är många gånger svårt att fotografera, vad kamerareklamen än säger.
Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: