Eksgården

– Vi skrev på kontraktet och fick ett kilo nycklar och ett lycka till. Det var den 15 april 2011. Dagen efter öppnade vi Eksgården – krogen, hotellet, hantverkshuset och galleriet i Gårdby. Vi hade ingen som helst branschvana. Björn har varit bankman, jag har jobbat på grossistfirma och tillsammans har vi drivit möbelaffär i Singapore – bland annat.

Det berättar Per-Olof Hellman med glimten i ögat. Han är en av ägarna till Eksgården. Den andre är Björn Nordström.

– Det har gått bra, fortsätter Per-Olof. Mycket tack vare en driven personal. Med 27 hotellrum, en krog, två gallerier och en stor hantverksbutik på andra sidan vägen har vi så att säga ”full sysselsättning”. Vi jobbar hårt, men bara halva året. Efter skördefesten tar vi långledigt och åker till Bangkok.

Per-Olof Hellman och Björn Nordström ser ut att ha roligt på jobbet. De konverserar hit och dit, på olika språk, med alla slags gäster. Allt är fräscht och välhållet på Eksgården. Konsten flödar och rummen är fyllda av vackra föremål. Och inte minst viktigt: Krogen serverar utsökt mat!

Vi har ätit mangojalapenoglacerad högrev med tzatsiki och skysås, liksom kokt torsk med hemgjord dillhollandaisesås. Båda rätterna var utsökta och vackert upplagda. De serverades dessutom varma, något det ofta slarvas med i sommarstressigt Krogsverige. Samma goda betyg ger vi skinksteken med äppelmos och potatis. Kaffebrödet är egenbakat – och livsfarligt gott.

Kanske skulle flera göra som Per-Olof och Björn: Våga göra det man vill och tror på, trots att det till en början kan se lite knepigt ut…

Per-Olof Hellman berättar om konsten som går att se på Eksgården, just nu i två gallerier.
 
Entrén är enkel. Men sedan utvecklar sig det ena efter det andra med hus efter hus efter hus… Rakt bakom oss ligger hantverksbutiken med idel ädelt konsthantverk.
 
Visst är det humor!? Traktorsitsarna runt bordet står på den inledande uteserveringen vid Eksgården. Det kommer flera…
 
Den gigantiska matsalen är en minutiöst renoverad ladugård. Exempelvis är allt virke gammalt. Den runda spisen i mitten är ursprungligen designad för att rullstolsburna skulle kunna sitta runt den och grilla – en tanke som föddes av Eksgårdens skapare, läkaren Lars Wernersson. Han var läkare på sjukhuset i Kalmar och hade en vision om att skapa en oas för handikappade på Eksgården. Därför saknas exempelvis trösklar. Läs mer här.
 
Den helt inbyggda gården lugnar ned de ofta bångstyriga Ölandsvindarna.
 
Samma gård som på bilden ovan – men från andra hållet. På Eksgården finns flera hissar för att underlätta för rullstolsburna.
 
Mannen bakom Eksgården: Läkaren Lars Wernersson. En av hans tankar med Eksgården var att integrera konst och vård.  – Tyvärr hann gården knappt bli färdig förrän han dog, berättar Per-Olof Hellman. Stiftelsen drevs därefter vidare några år av hans fru
 
I rum runt receptionen kan man se spännande konst i hemmiljö av bland andra Peter Dahl och Halmstadgruppen. 
 
Litografi av Erik Olson, en av medlemmarna i Halmstadgruppen.
 
Fram till 15 juli ställer Leif Öhr ut oljor och akvareller i det stora galleriet bakom ”Ölandshuset”. Är begäret efter konst ännu inte tillfredsställt finns även, som tidigare nämnts, en hantverksbutik på andra sidan vägen. 
Märkt

3 tankar om “Eksgården

  1. Anonym skriver:

    Kjempe bra og så hyggelig, gleder meg til å komme på besøk…………..

  2. Och nu är det väl till salu igen, eller har Eksgården fått nya ägare?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: