En kväll på Ottenby Kungsgård

Familjen Wiström visade upp vår Ottenby kungsgård i förra veckan. Jo, så kan man nog säga om man vill vinkla till det lite extra. Familjen Wiström äger nämligen inte gården. Man arrenderar den. Och eftersom Ottenby kungsgård är statens egendom och förvaltas av Statens Fastighetsverk är den också din och min. Men strunt samma, familjen Wiström sitter säkert i sadeln så länge man betalar arrendet och sköter gården.

– Vi kan nog ha kvar den i tusen år om vi vill, sa Andreas Wiström och fick uppskattande leenden från den stora publiken, drygt 40 personer som för några dagar sedan ville se mer än den vita fasaden på denna kungliga boning med en snart tusenårig historia.

Familjen Wiström sköter verkligen Ottenby kungsgård. På de tjugofem år man har varit här har gården utvecklats från ”förfall” till ”mönstergård”.

– Det var ingen mer än vi som sökte arrendet. Ingen annan var så dum, sa Andreas och vi i publiken skrattade.

Andreas berättade också att ingen trodde på att Ottenby skulle bli en mjölkgård igen sedan Wiströms tog över. Men det blev den. Runt 460 mjölkkor, 700 andra kreatur och 1 000 får lever här på Ölands södra udde. Dikor, kalvar och ungdjur betar från Långe Jan upp till Karl X Gustafs mur. Mjölkkorna betar tre månader under sommaren, dock utan större entusiasm från familjen Wiströms sida.

– Den där beteslagen var en 80-årspresent till Astrid Lindgren, skrockade Hans Wiström, gammal i går´n men still going strong. Astrid kunde skriva, men hon kunde mycket lite om kor.

Och publiken log.

Sonen Andreas fyllde i:

– Våra kor är högproducerande. Dom bästa mjölkar 60 liter om dagen. För att göra det måste dom äta 50 kilo och dricka 150 liter vatten. Det gör dom inne, men släpper vi ut dom i solsken och värme orkar dom inte. I snitt minskar vår produktion med tio procent genom betestvånget. Mjölkpriset är lågt, tre kronor kilot, och marginalerna små. Varje ettöring upp eller ner är lika med 43 000 kronor om året för oss. Då förstår var och en hur det känns när produktionen plötsligt sjunker tio procent…

Jo då. Alla förstod. Det ska med en gång sägas att familjen Wiström inte är några gnällspikar. Man har satsat både skjortan och brallorna på Ottenby kungsgård. Miljon efter miljon har plöjts ned i byggnader och utrustning. Hur många låter vi vara osagt. De tre sönerna har var sitt ansvarsområde, pappa Hans arbetar med det han passar bäst för och mamma Britt har sitt eget måleri och ett jättelikt hus, Ottenby Konstmagasin, att sköta och utveckla. Vi var nog många som medan vi vandrade runt på den stora egendomen undrade lite till mans hur wiströmarna orkar och hinner.

Alvarsamt ställde den logiska frågan till pappa Hans:
– Ni jobbar kopiöst mycket… Hinner ni nån gång njuta av livet också?

Pappa Hans svarade:
– Nej, det hinner vi inte. Vi njuter av det liv vi lever.

Hans Wiström utanför den enorma ladugården. – Reinfeldt vill att vi ska jobba till 75. Jag är drygt det och jobbar mer än full dag. Men jag gör bara sånt som passar mej. Det blir mest gräsklippning, berättade han.  Och kanske lite städning ibland… Hans Wiström är säkert en fenomenal gräsklippare, det vittnar den välfriserade parken om. Men fru Britt bjöd på en historia som kanske avslöjar honom som en något skralare städare än gräsklippare: – Det kom en gång en dammsugarförsäljare till oss. Efter att ha skärskådat utbudet  en stund frågade Hans var det var för slags manicker – och vad dom användes till. 
 
Andreas Wiström berättade bland annat att kungen jagar hjort på gården ibland. Förr fick han göra det när som helst på året, men i dag måste även han följa jakttiderna. Kungen har också ett hus mellan gården och Ås. Men han är sällan där. SÄPO ogillar att sova i bilarna…
 
I sanning ett imponerande bygge. Här går 460 kor i lösdrift. De mjölkas två gånger om dagen i en ”karusell”, 04:00 och 15:30.
 
Korna här ser inte kungligare ut än på andra bondgårdar. Dock lade jag som gammal mjölkbonde märke till att de får rikligt med sågspån att ligga på. ”Den gula mojängen” bakom dessa kors huvuden är en ryktmaskin.  Så snart en ko trycker sig mot den börjar den snurra. Och kon njuuuuuuter.
 
På gården produceras fyra miljoner liter mjölk per år. I karusellen till vänster mjölkas 130 kor i timmen. Av mjölken blir det ost i Kalmar. – Den ska ni äta mycket av, sa Andreas.
 
Den vackra huvudbyggnaden med korna rakt fram. Byggnaden är konstruerad som ett liggande H och restaurerad efter gamla ritningar.
 
På väg mot bostäderna och den stora parken bakom huvudbyggnaden. Skymningen har börjat nagga dagsljuset i kanten.
 
Förr i världen bodde rättaren här. Huset har bara en entré, den vi ser på bilden. – Rättaren ansågs inte fin nog att få gå ut mot gården, berättade Andreas. Han skulle gå ut i riktning mot ladugården och sitt arbete där.
 
Det börjar bli riktigt mörkt i parken där det nybyggda lusthuset avtecknar sig i silhuett. Från det har man en vidsträckt utsikt över strandängarna ned mot havet. Gårdens vackra läge gör det lätt att förstå att Gustav Vasa ville satsa lite extra på just Ottenby kungsgård. – Ett annat skäl var kanske att hans mormor var född i en by utanför Kastlösa, berättade Hans Wiström, själv från Gärdslösa.
 
Återtåget från parken är snart avslutat. Det börjar mörkna. Nu väntar Britt Wiström i Konstmagasinet, där guidningen avslutas. 
 
Britt Wiström, konstnär och gallerist, i det imponerande Konstmagasinet, som 2005 skapades av det tidigare spannmålsmagasinet. Året därpå hedrades man med ett arkitekturpris för denna eleganta förvandling.
 
Denna besökare stod länge försjunken i tankar framför Britt Wiströms dukar.
 
Konstmagasinet har tre våningar. Högst upp finns en vatteninstallation av Fredrik Wretman. Se även fotot nedan.
 
Fredrik Wretmans konstruktion med bland annat mängder av vatten lär väga sina modiga tolv ton.
 
Den vackra huvudbyggnaden på Ottenby kungsgård, byggd 1804 efter ritningar av hovintendent Carl Fredrik Sundvall.
Märkt

6 tankar om “En kväll på Ottenby Kungsgård

 1. Lars Simonssson skriver:

  Ottenby
  Som pojke tillbringade jag varje sommar på Ottenby gård under 40- och 50-talet. Min mor var kusin med dåvarande disponenten Sven Åsenius och han bror Tor ,som var inspektor. Vi bodde i gårdens södra flygel.
  På den tiden fanns det mängder av barn på Ottenby. Samlingspunkt var höskullen. Där fanns den tidens rutschbana på lemmen där man drog upp hölassen.
  Om dagarna stod vi vid grinden utåt alvaret och tjänade grindslantar av bilisterna. En gång varje sommar kom kung Gustav V. Vi såg hans Cadillac mednummerskylten A1 glänsa långt borta vid Grönhögen. Man fick kanske se en skymt av kungligheterna bakom tonade rutor men den uniformerade chauffören steg ur bilen och gav var och en av oss en blank tioöring av årets modell. Kungabarnen deltog aldrig i våra lekar!
  Lite äldre var jag med om hästräfsning av Shäferiängarna öster om Ottenby lund. Ett trettiotal hästräfsor i bredd samlade hö. I kvällningen dånadehästarnas hovslag genom lunden när, vi red barbacka hem till gårdens stall.
  Lars Simonsson
  Född 1939

  • degerhamn skriver:

   Tack Lars för denna målande tidsbild. Så fungerar en blogg när den är som bäst: Den ena texten ger den andra, pusselbitar kommer till…

   Jaså, du fick aldrig leka med kungabarnen. Jag har faktiskt lekt med nuvarande kungen – med barkbåtar i Mölna på Lidingö under överinseende av diskret adjutant och uniformerad chaufför. Kungen var nog 8 och jag bara 7 – men min båt vann det kungliga racet… /Staffanhälsningar

 2. […] ser norrut mot Kungsgården i […]

 3. […] stråk vid Parboäng, går förbi Karl X Gustavs mur (till vänster i bildens överkant), passerar Ottenby Kungsgård, Västra Mark och slutligen södra udden där Öland tar slut. Fram och tillbaka gör det ungefär […]

 4. […] I går blev det sommar igen, indiansommar. Nere i Ottenbylund njöt vi av 18 grader, strålande sol och lagom stark vind för Kite Aerial Photography. Uppe till vänster ser vi Ottenby kungsgård. Vill du följa med på en visning av den stora och vackra gården klickar du här. […]

 5. Jean1 skriver:

  Vad trevligt. 😁

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: