Att köpa eller inte köpa, det är frågan

Tidiga konstupplevelser har spikat sig fast i minnet. Första gången jag blev bergtagen av en målning var på Moderna museet i Stockholm. Jag blev stående minst en halvtimme framför en solros av Vincent van Gogh. Det var 1964. Året därpå knockades jag av Francis Bacons måleri då jag tillsammans med min far besökte samma muséum. Far min, som fått en hacka över, frågade mig om han skulle köpa nåt. Francis var ännu ganska okänd och priserna låga.

– Köp allt du kan, för varenda spänn du har! sa jag.

Det blev inget köp. Tyvärr. Några billiga, nymålade Baconmålningar hade förändrat hans ekonomi, och sannolikt även min, till det bättre. Så kan man uttrycka saken om man vill använda ett spänstigt understatement.

Häromdagen upplevde jag något liknande då jag såg MÅS PerssonGalleri Ottenby, Kungsgården. Det blev kanske inget blixtnedslag i stil med dem på 1960-talet men hans måleri känns nytt och lovande, som en uppdaterad form av praktisk kubism i sin mix av måleri och utsågade delar. MÅS Persson bryter ned världen i bitar och sätter ihop dem till en ny. Bilderna bebos av en mänsklig ångest, ibland förstärkt genom att målningen är fysiskt snörd med en lina, som en korsett. Men räddningen finns där också: portar, vatten och stegar som kan föra människan till andra plan, till andra gator, till andra världar.

Jag vågar inte fråga mina barn om jag ska köpa eller inte. Jag fruktar svaret. Och jag ogillar att ångra mig.

Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: