Omaka par

Allt nytt är inte bättre än det tidigare. Har du ett gammalt analogt normalobjektiv? Var rädd om det. Det är värt sin vikt i guld – nästan. Det är ljusstarkt. Det är skarpt. Det är användbart.

Sätter du det på en APS-C digitalkamera får du ett kort tele med stor ljustyrka, en enastående skärpa över hela bildytan och en behaglig bakgrundsoskärpa, eller bokhe, som den också kallas. Kombinationen passar utmärkt till objektfotografering, porträtt-, natt- och inomhusfotografering i dåligt ljus.

Bilderna av Karlheinz Sauers silverpjäser på Ottenby Konst är tagna med en gammal Canonglugg, 50/1.8 på ett Canon APS-C-hus. Det var mörkt i galleriet men 200 ISO räckte för 1/160 sek och bländare 2.8 – 3.5. Viktigt att notera är att bilderna är tagna genom ett tjockt monterglas, vilket surger mesta musten ur skärpan. Dock, den skärpa som blir kvar räcker väl i sammanhanget.

En aning hårddraget: Hur tjusiga annonser de stora kameratillverkarna än gör för nya ”fantastiska” gluggar finns oslagbara gamla objektiv kvar på begagnatmarknaden som garant för tekniskt bra bilder även i framtiden.

Det påståendet går jäklar anacka inte av för hackor.

Märkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: