Om konsten att dela sig

I dag firas jubiléum i Grönhögen. Sjöräddningen där fyller stor tårta, eller hundra år. Utställningen i Dalsjöhagen lockar för andra dagen och det ska bli byvandring i Södra Möckleby. Ur evenemangsmolnet regnar också en kombinerad loppis och auktion i Kastlösa – för att få in slantar till renovering av skolan.

Eftersom hela evenemangskvartetten pågick ungefär samtidigt, måste jag som ensam reporter på Alvarsamt klyva mig i fyra delar. Det tog emot, men jag var beredd att göra det – för ärans skull. Då trädde ödet in och räddade mitt liv genom att skicka på mig två trevliga och informationsstinna grannar. Den första berättade att byvandringen var inställd.

– Det står på en lapp hos Britts Manufaktur, och står det så hos henne så är det så.

En annan granne berättade att jubileets clou i Grönhögen hade strukits. Den bil som skulle rullas över kaj och ner i havet stod kvar på landbacken – och kommer så att göra. Man hade fått kalla handen till övningen av miljöskäl.

Lättad och livslevande snurrade jag snabbt igenom partajtältet i Dalsjöhagen. Sen strök jag helt sonika – utan det minsta samvetskval – auktionen i Kastlösa. Skolan får väl för fasen kommunen rusta upp! Återstod Grönhögen. Det blev en ”snabbvarvare med smällan” runt den hamn som jag besöker nästan dagligen. Jag kände knappt igen mig. Hela byn var en stor parkeringsplats full med plåtschabrak, och kajerna och omgivningarna var pepprade av people: unga, gamla, pyttesmå och urgamla. En hovrande helikopter gjorde mig temporärt lomhörd och farbröder i röda tröjor och mörkblå långbyxor embarkerade rödgula båtar – för att senare debarkera de lika rödgula båtarna, som förresten såg ut att kunna gå väldigt snabbt. Och överalltihopa, för att vara lite ramelsk, fladdrade gästhamnsflaggan, upphängd i en rest magirusstege.

Den flaggan får bli dagens hyllning till farbröderna i de röda tröjorna och de blå byxorna som drar ut med sina snabba båtar i storm och elände för att rädda liv. Grattis.

Hur morgondagens en aning större hyllning till farbröderna i röda tröjor och blå byxor kommer att se ut vet för närvarande ingen. Men läget är som alltid: Den som lever får se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: