Med guds hjälp och lite blixtljus

”Barn är ärliga”, heter det. Troligen en överdrift. ”Barn är spontana”. Jag håller med. Därför är de härliga att fotografera. På en sekund kan ett ansiktsuttryck gå från ”total glädje” till ”fy fasen vad trött jag är på det här nu”.

Tyvärr hade jag trettio meter fram till scenen i Folkets hus i Södra Möckleby i lördags då Södra brukets sångläger bjöd på konsert. Fullsatt. Mer än fullsatt. Folk stod bakom och runt sittplatserna. I dubbla led. Folk stod till och med ute i foajén och gluttade in så gott det nu gick. Mörkt var det också. Och hett som i en bastu. Och en luft utan syre. Man kunde kola för mindre. Det var bara att gilla läget. Jag pyntade – originellt nog – smällan med ett makroobjektiv på 150 millimeter. Fullt ös på blixten – i taket, dit det var en smärre rymdresa. Men med massor av ISO och en ofta upprepad stilla bön innanför västen skulle det nog gå bra… Jag tänkte då och då på den bästa reportagefilmtitel jag någonsin hört: ”Med guds hjälp och lite vodka”. Filmen handlade om trafikflygare i forna Sovjet, som oftast lyckades få upp kärran i det blå, gärna efter en större dragnagel. De var duktiga. Statistiken för att komma ned igen låg på oslagbara 100 procent.

Tillbaka till verkligheten, det vill säga till Södra Möckleby… För mig är stillbildsfotot intressantare än filmen. Fotots ”totala ögonblick” är outstanding. Det är livet just då. Just där. Ingen annanstans. Ingen annan tid.

Nu har jag snackat färdigt. Nu talar barnen. Utan ord. Utan ljud. Det du ser är frusna ögonblick en lördag i augusti nådens år 2012…

Inom några dagar kommer ytterligare ett inlägg om föreställningen. Motiven är då ”vuxna sångfåglar”…

Taggad

2 tankar om “Med guds hjälp och lite blixtljus

  1. Anonym skriver:

    Så kul att läsa och se dina fina bilder, för oss som var där men som var upptagna med bensprattel och inte tog ett enda kort…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: