Musik, mat och öl mot gasborrning

– Jag är inte speciellt miljöintresserad men när jag började förstå vad det här projektet kan leda till insåg jag att vi måste agera. Det är galet att ta risken med gasletning här. Vår berggrund är så känslig och går nåt snett kan vattnet bli förstört.

Orden är Agneta Larssons. Tillsammans med sin man Chris Cockfield driver hon hotellet Mellby Ör Inn där protestmuskikfestivalen South Öland Rocks i går kväll gästades av många till synes övertygade motståndare till Gripen Gas planer på borrningar efter fossilgas på flera ställen på Öland.

– Banden som spelar i kväll ställde upp för att dom gillade vårt engagemang mot dom planerna. Till och med ett världsband som David Llewellyn Ida Kristin från Tennessee hakar på. Dom ringde och frågade om vi ville ha dom! Och här är dom nu, berättar en glädjestrålande Agneta Larsson och tillägger:

– Det får inte bli tyst i den här frågan. Och markägarna ska veta att dom kan överklaga. Som sagt: Det får inte bli tyst! Vi måste vara rädda om vårt vatten.

Den enda grupp som  Alvarsamt hann lyssna till var ”Heavenly Mountain Band”. Senare skulle andra följa efter, bland andra ”David Llewellyn Ida Kristin”, ”Prinsen av Bhutan” och ”Alvar”.
 
– Vi har åkt sex mil för det här, säger Eva och Susanne med en mun. – Vi tyckte det lät mysigt, säger Eva. – Men vi kommer mest för att protestera, säger Susanne. Vi har facebookat i ämnet i dag för vi tycker att gasen ska vara kvar i marken. – Vår berggrund är så bräcklig, förtydligar Eva som tror att en sådan här aktion kan få effekter. – Svenskarna måste lära sej att stå för vad dom tycker – och visa det. Det går inte i längden att gå med knuten näve i byxfickan. – Många tänker att det inte är nån idé att protestera, säger Susanne. ”Inte ska lilla jag lägga mej i”. ”Man ska inte bråka”. Det är felaktiga attityder. – Det är lika farligt som att påstå att det inte är nån idé att rösta, säger Eva. Och så gapskrattar de båda och tar sig en klunk burkvatten. – Vi kör bil så det blir inget annat i kväll!
 
När den här bilden togs har långt ifrån alla besökare slagit sig ned framför utomhusscenen. Alvarsamt uppskattar besökarna till mellan hundra och tvåhundra.
 
Agneta Larsson hade bautabråttom under kvällen. Hon sprang som en skållad råtta mellan puben, serveringen och scenen. Ändå hade hon tid att prata några minuter med Alvarsamt.
– Det får inte bli tyst i den här frågan, menade hon.
 
Alla som Alvarsamt talade med under kvällen var mot Gripen Gas borrplaner. Men även om ämnet i grunden var allvarligt var stämningen lättsam. Man åt och drack och snackade – och till och med småbarn var där.
 
 En symbolisk bild: Rött ljus för gasborrningsplanerna på Öland!
 
Det var en informell stämning på South Öland Rocks. Man kunde ta sig en pilsner sittande eller stående, i glas eller direkt ur flaskan.
 
Snart har ”Heavenly Mountain Band” lirat färdigt. Det ska följas av den värlsberömda gruppen från Tennessee: ”David Llewell Ida Kristin”.
 
När jag hojar hem i solnedgången bländar detta Öland och jag tänker på Evas och Susannes ord: – Svenskarna måste lära sej att visa vad dom tycker. Det håller inte att gå med knuten näve i byxfickan.
 
Alvarsamt har sökt Gripen Gas AB för en kommentar, men hittills utan framgång.
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: