internationella fyrhelgen, segerstads fyr

Slå på högtalarna, klicka här och lyssna medan du läser vidare och tittar på bilderna. Eftersom ämnet är radiokontakt över hela världen är ljudet viktigt för att förstå tjusningen med hobbyn.

Veckohelgen som gick toksändes Internationella fyrhelgen, en högtidsstund för radioamatörer runt hela jordklotet.

Vid Segerstads fyr sände under lördagen Rolf, Mikael och Magnus. Man hade spänt upp antenn i den 22 meter höga fyren och lagt beslag på en våning i värden Christian Cederroths hus precis nere vid Östersjön, långt från världens skrammel, tjut och surr. Havet låg lugnt, några svanar var de enda farkosterna vi kunde se åt norr på det mörkblå vattnet. Men sen började anropen, raspet i högtalarna, de eviga omtagningarna om vem man är, var man finns och vem man söker kontakt med…

Om man orkade upp för den smala spiraltrappan i Segerstads fyr fick man se denna vy om man vände fejset mot söder. I övre högra hörnet av bilden ser du den antenn som entusiasterna i Kalmar Radioamatörer hade riggat inför Internationella fyrhelgen. Nu skulle så många fyrar som möjligt över världen nås för ett kort snack – sen till nästa. Och nästa. Och nästa… Helgen är årlig och hur den förlöpte vid samma fyr 2010 kan du läsa om här. Även Ölands radioamatörer var flitigt i luften denna dag.
 
Tungt uppför den branta trappan i Segerstads fyr. Men Alvarsamts reportrar bangar som bekant inte för något.

Vid en radiosändare/mottagare sitter Mikael och Magnus. Båda har hörlurar och Mikael anropar ständigt kollegor ute i världen. Magnus lyssnar och registrerar.

För Alvarsamt berättar Rolf, som sitter vid en annan radioapparat och dator, att man denna dag håller sig extra kort i snacket för att hinna med så många fyrkontakter som möjligt.

– När vi pratar med en fyr ligger andra beredda i bakgrunden och lyssnar. När vi är färdiga med en kommer nästa in. Och så där håller det på. Det är som löpande bandet, ungefär…

Rolf har varit amatör sen 1982 men sysslat med radio sen barnsben. Han gör en gest med handen och pekar på ”ungefär knähöjd”.

– Vi pratar aldrig om politik eller religion men annars är det fritt att tala om vad som helst. Det finns ”ringar” för alla möjliga intressen. Ett exempel är en social ring som kallas ”godmorgon-ringen”. I den säger människor över hela världen god morgon till varandra runt åttasnåret om morgnarna.

Rolf har mycket modern teknik i aktion denna dag. På en laptop loggar han alla kontakter han får genom radion – till vänster om datorn. Men han har även små morsenycklar att sända med genom miniradiostationer, obetydligt större än ett paket cigaretter. Närhelst han vill kan han kontakta vänner långt ute i världen med korta och långa signaler i morsealfabetet. Det går också att kommunicera med satelliter!
 
Mikael anropar utan avbrott, igen och igen och igen. Magnus är helt tyst medan han loggar och lyssnar.
 
Rolf  berättar att man för in kontakterna i en loggbok. Man noterar tiden, hur bra signalen hörs och om kontakten skedde per radio eller telegrafi. Till alla kontakter skickar man ett så kallat QSL-kort, ett vykort med info och kontaktuppgifter. QSL står för ”jag kvitterar”.
 
– Efter fyrhelgen kommer vi att dränkas i kort, säger Rolf. Bara under lördagen kommer vi att ha pratat med minst 50 fyrar. Men i morgon kör vi hårdare så sammanlagt kan vi nog komma upp i 800-900 kontakter.
 
QSL-kort med Segerstads fyr. Kortet skickas till kontakter som ett slags bevis på att man har pratat med varandra. Baksidan av kortet innehåller kontaktuppgifter och annan intressant radioinformation.
 

Rolf berättar att ett anrop börjar med Seek you. Man kan säga Seek you Africa för att bara få eventuella afrikanska svar. Men i dag, lördag, blev det dåligt med afrikanska inslag.

– Men vi har fått så många andra. Exempelvis har vi har pratat med Vinga fyr utanför Göteborg. Och med Ölands norra udde. Och med Stralsund på Rügen. Och med ryssar. Och med…

Är du pigg på att bli en i gänget? Då är det bara att börja plugga lite för en licens. Den går på några hundralappar. Sen ska du köpa en radio och börja Seek you…

– Det är ingen dyr hobby, säger Rolf. Du får en utrustning för mellan 500 och 100 000. Min egen är fantastiskt fin och kostar bara runt 10 000.

Bara och bara, tänkte vi på Alvarsamt. Det finns ju mejl och nätmöten – med eller utan kameror. Men det är klart… De saknar ju det där fascinerande radiobruset, pipen, störningarna, frekvensförskjutningarna, avbrotten, känslan av att kommunicera med en satellit eller ”någon” ännu längre ut i rymden…

 
 

En tanke på “internationella fyrhelgen, segerstads fyr

  1. […] ser vi fyren i Segerstad, från söder. Brännvidden är motsvarande 720 millimeter i fullformat (småbild 24 x 36 mm). […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: