Kitesegling

Öland är – något uttjatat – solens och vindarnas ö. Ändå ser man få på Öland som utnyttjar vinden om man jämför med exempelvis Danmark. Utmed Jyllands västkust är luften full av de märkligaste farkoster: Fantastiska drakar och supereffektiva kitesegel, styrda av barn från fem år upp till 80+damer. Lekfullheten är satt i system; man har kul på stranden – och i plurret.

Extremast är kanske kitesurfarna. Jag följde en av dem med kameran…

PS. Är du intresserad av hur vinden kan utnyttjas i olika sammanhang är denna välgjorda och vackra hemsida ett måste. Slå på högtalarna och njut av filmen!

Här blåser det runt 10-12 meter per sekund och farterna uppskattar jag till minst 20 knop. Man kan bara fantisera om vilka hastigheter man skulle kunna uppnå vid ännu hårdare vind…
 
Det krävs både styrka och snabbhet av en kitesurfare när vinden friskar i. Dels ska han navigera mellan vågorna, dels ska ”seglet” styras rätt för att inte gå i drickat – men samtidigt föra surfaren dit han/hon vill. Jag inbillar mig att kitesurfning är mycket svårare än konventionell segling.
 
Här går det undan! Ibland händer det att seglaren ”dras med upp på en flygtur” – upp mot tio meters höjd. Kiteseglet utvecklas ständigt och används numera även av handelsfartyg. Farten ökar men framför allt sjunker bränsleförbrukningen.
 
Jo då, du ser rätt. Surfaren lyfts inte upp i det blå av en magisk hand, utan av kiteseglet ovanför bild.
 
Kitesurfning kan nog upplevas som en kombination av segling och backhoppning… En skicklig kitesurfare kan lyfta från en helt slät vattenyta utan vågor – om det bara blåser tillräckligt.
 
Det var färgmässigt intressant att fotografera denne kiteseglare. Ena sekunden var vattnet djupblått, andra sekunden skiftade det i gult och grönt.
 
 
 
Märkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: