En donna firar 60

Hon strålade – som vanligt – ikapp med solen. Och folk strömmade dit, till Britts Manufaktur i Södra Möckleby som i dag har hållit ölänningar och fastlänningar välklädda i precis 60 år.

– Jo då, jag har handlat här så länge att jag vet att det kommer folk från både norra ön och Kalmar, berättar Kristina Schmuul, en av dagens oräkneliga gratulanter.

– Det kommer hela busslaster hit om somrarna, fyller en anonym röst i.

Britt Bergman är unik; hon har blivit en sevärdhet, ett besöksmål. Alvarsamt vill på allvar rekommendera ett marknadsföringspris till denna sprudlande unga donna som tar livet med en klackspark men sin butik på fullaste allvar.

Ty trots den stora dagen står – naturligtvis – Britt Bergman i sin kära affär. Arbetet går först; nöjen får ursäkta. I både butik och fullsatt vardagsrum i villan haglar lovorden och superlativerna över Britt. När Alvarsamt berättar det för henne blir hon plötsligt gravallvarlig och frågar:

– Du tror väl inte det kan skada mej?
Sen skrattar vi gott båda två.

Sån är hon, tjejen i Britts Manufaktur.

I bakgrunden håller en kund upp en grön klänning, och till höger letar en kvinna bland galgarna efter ett fynd. Men fyndet står i mitten av bilden och heter Britt Bergman, här omkramad mitt i kommersen. Jubiléum är kul men jobbet först!
 
Britt Bergman är nog tämligen ensam om att själv ha drivit en affär i 60 år. Det år hon öppnade sköts ett svenskt sjöräddningsplan av typ Catalina ned över Östersjön av Sovjet, sommarolympiaden hölls i Helsingfors och vinterversionen i Oslo, Enbomaffären skakade landet och mopeden blev skattebefriad.
 
Östrans reporter Eric Arenius tog skuttet över bron för att träffa Britt Bergman, i dag världsberömd på hela Öland. 
 
Det gick inte att missta sig, affären har varit öppen i 60 år. Britts gatupratare ljuger aldrig. När Alvarsamt besökte Britt under förmiddagen stod bilar i rad och folk strömmade ut och in i både butik och bostadshus.
 
– Jag har handlat här länge, säger Kristina Schmuul, Seby. Britt har ju inte bara kläder, hon har också apotek, garn, sybehör och mycket annat. Den dag Britt stänger vill jag inte ens tänka på…
 
Gun Karlesand, till höger, uppvaktade denna dag som representant för både Näringslivskontoret och Mörbylånga kommun.
 
Detta var ett av flera bord som redan klockan 11 var fullbelagt med presenter och blommor.
 
Kaffe och tårta blandades med superlativer om dagens jubilar. – Det märkliga är att hon vet precis var alla tusentals varor i butiken finns, sade en beundrarinna. – Och vilka udda grejor man kan hitta här… När vi firade 50-årsjubileum på Alunskolan hittade vi korsetter av riktigt gamla modeller, berättade en annan. – Och hon har garn och broderier, sade en tredje.
 
Ann-Charlotte Thörnström tar en paus i kaffeserverandet . Hon tror att mamma Britt fortsätter så länge hon tycker det är roligt. Det bådar gott för framtiden. – Affären är ju hennes liv.
 
PS. När detta skrivs är klockan runt 15:00. Har du inte grattat ännu finns fortfarande tid. Britt är känd för att ”ha öppet så länge det finns kunder”…
Märkt

6 tankar om “En donna firar 60

 1. Anonym skriver:

  Detta är fantastiskt. Född och uppvuxen som jag är i Degerhamn så blir jag helt nostalgisk och rörd. Britt har funnits där i hela mitt liv!! Önskar jag hade kunnat vara där idag för att vara med och fira! Kram Britt från Anna Themner!

 2. Anna skriver:

  En kram till dig Britt! Önskar jag hade kunnat vara där idag och vara med och fira med dig. Du och affären har ju funnits där i hela mitt liv!
  Hälsningar från Anna Themner, Degerhamnsbo som flyttade till Skåne………..

 3. Anna skriver:

  OJ det blev visst 2 kommentarer. Trodde inte den första gick iväg men vad gör det 🙂

 4. Kan bara instämma med Anna Temner….Britt är ju en del av min uppväxt i Degerhamn.
  Grattis till dom första 60 åren! =)
  Vi tittar in nästa gång vi är i hemma o hälsar på syrran Sonja.
  Hälsningar Bobby Sommerstein

 5. Sonja Olofsson skriver:

  Grattis Britt! Kunde tyvärr inte komma idag, då vi fick ge oss iväg till Kalmar hastigt och lustigt. Jag hoppas att du fortsätter länge till!!!! Kram/Sonja

 6. olandsvarldsarv skriver:

  Vi instämmer i kören av gratulationer! Britt har funnits under våra 34 år på ön och hon kommer alltid att finnas, hoppas vi!
  Magdalena, Fritz, Josefin och Sofia i Pilekulla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: