Dagens Turist 4

Deras husbil ser så ensam ut på campingen vid gästhamnen i Degerhamn. När vi knackar på sitter Monica och Stig Antonsson från Alingsås där inne i värmen och läser – med den blossande solnedgången i fönstret ut mot Kalmarsund.

– Kom in. Känn er välkomna. Vad kul med besök! Slå er ner.

Det är ingen hejd på gästfriheten och vi känner oss genast som hemma. Monica och Stig blir som ”gamla goda vänner” efter bara en halv minuts samvaro. Ibland är umgänget mellan människor nästan magiskt enkelt.

– Vi är här för att titta på fåglar. Det blev Ottenby i dag, men tyvärr inte så mycket att se, berättar Monica.

– Vi är nog lite för tidiga, säger Stig. Senare på året ser man mer vadare, prutgäss och vitkindade gäss. Men vi har faktiskt sett tre örnar vid Stenåsabadet i dag. De satt på stolparna till en hästhage. Det var mäktigt.

Det slitstarka paret Monica-Stig har vagabonderat i många år på både vatten och väg. Husbil har de haft i fem.
– Den är enkel att resa i – allt finns, menar Stig.
– Är det dåligt väder behöver man inte ens gå ut, säger Monica och smäller av ett av sina många hjärtliga skratt som får den lilla husbilen att vagga.

– Vi hade husvagn för många år sen, fortsätter hon.
– Men vi började med motorcykel. Den körde vi i tio år – med tält, berättar han. Före den hade vi båt, en Marstrandssnipa med ruff. Sen blev ungarna så stora att de inte ville följa med, då blev det husvagn.

– Men nu är det husbil som gäller. Vår lilla är perfekt, den går in på en vanlig parkeringsruta, berättar hon och måttar med händerna att det blir en centimeter över.

– Vi har varit i Danmark. Och i Runde i Norge och tittat på lunnefåglar, berättar Stig. Det blev 88 mil enkel resa. Men det var det värt.

– Och på Öland är vi flera gånger om året, skjuter Monica in. Men bara vår och höst, aldrig mitt på sommaren. Vi älskar verkligen Öland, och folk är så vänliga här.

Men några fel på ön finns väl?

Lång eftertanke…

– Nej, svarar Monica dröjande. Jag kommer inte på nåt negativt…

– Jo, nu vet jag, säger Stig och skrattar. Det finns inget toalettpapper på Naturums toaletter vid Sebybadet och Västerstadsviken!

Campingen i Degerhamn får däremot mycket beröm.

– Den är finare än dom flesta andra, betygsätter Stig.

– Den har ett underbart kök och bara läget är värt mycket. 120 kronor per dygn är billigt, säger Monica.

Drömmål/drömresa?

– Det enda vi säkert vet är att vi ska tillbaka till Öland – till våren. Just nu har vi inga andra planer, säger Monica och blir lite allvarlig.

– Om några dar måste vi hem till Alingsås och jobbet på PB Tools igen…

Så skrattar hon.

– Jag har varit där i 27 år – och Stig i 40!

Som sagt. Det är ett slitstarkt par vi har att göra med, Monica och Stig.

När vi tar farväl har solen sänkt sig likt ett blödande klot under vattenytan i Kalmarsund. Det lyser i husbilen. Vi tar för givet att Monica och Stig återupptar läsningen som vi avbröt dem i…

– Vi läser mycket, säger antonssonarna i kör. Monica plöjer just en tjockare kärleksroman, Den frusna trädgården av Kristin Hannah, och Stig njuter av ”inte allt för många mord” i Jan Mårtenssons Safari med döden. Stig drar en parallell: – Den är ungefär som min svärmor uttryckte sig om Morden i Midsomer, TV-serien med de vackra landskapsbilderna och massor av mord i en liten by som väl snart är utplånad: – Jo, visst är det många mord. Men dom sköter allt så snyggt.
 
När vi säger god kväll till Monica och Stig speglar sig solnedgången över Kalmarsund i husbilsfönstret. Om några dagar åker antonssonarna hem till Alingsås igen – för att komma tillbaka till Öland i vår.
 
PS. Vill du höra några sekunder av den goda stämningen i husbilen kan du klicka här
 
Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: