Vindbilar – för folk med leklusten i behåll

På stränderna i Danmark kör man vanliga bilar – och vinddrivna. Unga män och äldre farbröder bygger de mest egensinniga farkoster att drivas med kitesegel. Alla leker. Man har kul. Livet leker.

Den här tandemkärran är designad och byggd av tysken Hermann Arbogast. Det står skrivet på bilen, som står med aktern mot kameran. I bakgrunden skymtar ”motorn”, kiten.
 
Här kommer Hermann Arbogast i fullt ös med tomt baksäte. Vinden är ungefär halv. Jag skulle tro att de högsta farterna går att uppnå på slör, ungefär som vid jollesegling. 
 
Dags för start. Kiteseglet drar fint där uppe i det blå. Det är ba´r å ååk!
 
Kärrorna till höger sörplar i sig upp mot en liter per mil. Den till vänster, den trehjuliga, kan köra mil efter mil – på bara luft.
 
I det närmaste ljudlöst svischar denne tillbakalutade livsnjutare förbi mig i god fart. Kursen håller han med det vridbara framhjulet. Kiteseglet kontrollerar han med linor.
 
En typ av styrkonstruktion för kitesegel. Fråga mig inte hur den fungerar.
 
Här har vi att göra med de verkliga entusiasterna. Den här killen har en speciell bil, en servicebil, proppad med utrustning för alla typer av kitesegling – till lands och till sjöss.
 
En annan typ av vindbil. De jag såg denna dag var alla trehjuliga, men det finns bergsäkert de med både två, fyra och ännu flera hjul! Fritt skapande råder.
 
Om jag hittills kallat farkosterna för vindbilar, bör jag kanske kalla denna för vindmoped. Men alla dessa män struntar säkert i vad konstruktionerna kallas, huvudsaken är att de får leka, testa och utveckla. Det är så de stora och viktiga uppfinningarna många gånger kommer till.
Märkt

2 tankar om “Vindbilar – för folk med leklusten i behåll

  1. Anonym skriver:

    Visst är detta skoj, jag hade en sk stunt buggy, man kommer upp i bra hastighet med dem :-). Drev en av Sveriges första drakbutiker i Göteborg på 90-talet och var agent för de 14 största tillverkarna i världen, men tyvärr är det svårt med detta i Sverige, vi kanske är lite för allvarliga, tar inte livet med lite lek tyvärr. Men jag har kvar mina drakar och är ute och flyger med dem lite då o då, Great Fun 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: