Kameran ljuger som en häst travar

Folk som hävdar att kameran aldrig ljuger är lögnhalsar. Det finns inte en kamera som tar exakt likdana foton som en annan här på jorden. Olika märken ger olika bilder, olika modeller likaså. En smälla ger bra utebilder men sämre inomhus. En annan fungerar tvärt om.

Till detta kommer att bilder i dag oftast visas på skärm. Det finns tusentals skärmar, inställda på tusentals olika, felaktiga och korrekta sätt. Dessutom har bilden från kameran till skärmen vandrat genom olika dataprogram, genom rena skitprogram till så komplicerade att det krävs tre liv för att hinna lära sig dem till hälften. Det finns program från gratisversioner till rena plånboksplundrare.

Du behöver nog bara några sekunder på nätet för att se att jag inte ljuger. Aldrig tidigare har vi kunnat se så många bilder, gjorda på så många olika sätt –  i så skiftande kvaliteter.

Jag ger mig själv ofta order om att ”fotografera där du står”. I somras stod jag vid allén mellan Södra Möckleby och Albrunna. Motivet var en dammande skördetröska som kom väsnandes i den solljumma eftermiddagen.

Framför mig vajade säden. Jag tror det är råg. Eller är det korn? I detta sammanhang spelar det mindre roll. Ordern till mig själv blev: Skildra säden!

Jag tog några bilder, valde ut tre. Som du ser är de helt olika, fastän tagna med samma kamera inom samma halvminut, på samma plats.

En neutral version utan dramatik eller överdrifter. Den är lite tråkig, lite för korrekt. Sannolikt skulle den platsa i en lärobok i biologi för grundskolan.
 
Den här versionen får väl ingen att längta till en macka? Jag har bara lagt till lite blått och höjd kontrasten. Fotot är mitt i prick för en bok om jordens undergång på grund av klimatförändringar.
 
Samma motiv. Lång slutartid har gjort axen oskarpa när de vajar i vinden. Blått är här ersatt med gult. Fotot har blivit varmt och skulle nog kunna platsa på en påse musli.
 
Slutsats: Både kamera och fotograf ljuger – eller rättare: De kan aldrig visa den så kallade sanningen. Och det ska vi nog vara tacksamma för.

En tanke på “Kameran ljuger som en häst travar

  1. Lillemor skriver:

    Intressant!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: