Om den livsfarliga elden

Många voro kallade men få kom – till Degerhamns brandstation för undervisning i det komplexa ämnet brandskydd. Vi elever blev bara tre. Lärare var brandmästare Göran Andersson.

Göran hade mycket skrämmande att berätta, exempelvis att det uppstår runt 35 000 bränder i landet om året – varav 10 000 är anlagda! El orsakar 10 000 bränder och resterande 15 000 brasor beror på den mänskliga faktorn. Dessvärre stiger det totala antalet bränder år för år. Bara på lilla Öland släcker brandkåren nästan en brand per dygn.

I landet omkom 123 människor i bränder 2010. Året efter sjönk antalet till 104. Rökning och levande ljus är vanliga brandorsaker, liksom ”att telefonen ringer vid matlagning”. Äldre och dementa är överrepresenterade i den dystra statistiken.

Vi fick veta mycket som åtminstone jag inte hade en aning om:

Polyuretan används fortfarande i madrasser, möbler och mycket annat. Materialet brinner hastigt och utvecklar giftiga cyanidgaser. Teflon är en plast som börjar brinna vid 850 grader. En teflonstekpanna kan alltså ta eld! Trä kan börja brinna vid kontakt med föremål med så låg temperatur som 185 grader. En sladdosa ska inte ligga upp och ned. Då ökar risken för brand. Blinkande lysrör är en dödsfälla. De kan i vissa punkter bli 3 000 grader varma. Aluminumkåpan smälter, metallen droppar ned på golvet – som antänds. Regeln är enkel: Alla slags lysrör som börjar blinka ska omedelbart släckas och så snart som möjligt bytas ut.

En allmän gyllene regel är att ”stänga inne elden så mycket som möjligt”. Stäng allt som går att stänga runt branden. Då fördröjer man dess utveckling.

Göran Andersson visade sedan videor om olika slags bränder. De mest omskakande visade den på Sankt Sigfrids sjukhus i Växjö och den explosionsartade på en rockkonsert i USA. Nio och en halv minuter efter att en bangalisk eld på scenen antänt väggen bakom orkestern var 100 människor döda och 100 svårt skadade. Lärdomen där blev lika tragisk som viktig: Publiken försökte ta sig ut samma väg som den kommit in – trots att flera andra utgångar var öppna.

Förmiddagskursen avslutades med praktiska brandsläckningsövningar, se bilderna.

Göran Andersson med sina elever Anna-Britt Lagerström och Bertil Uddenbjörk utanför brandstationen i Degerhamn. Kallelse gick ut till alla boende i Mörbylånga Bostads AB. 
 
Bertil går på med kolsyresläckaren. Och han gör alldeles rätt i att rikta strålen mot lågornas bas. Att sikta mot själva lågorna har ingen verkan.
 
Efter bara en eller två sekunders duschning är branden släckt. Kolsyresläckare är effektiva. Ännu mer allroundverkande är pulversläckarna. Nackdelen är att de smutsar ned. Pulvret kanske skadar mer än elden hunnit göra.
 
Stilstudie av Bertil Uddenbjörk från Grönhögen. Släckt vare här! 
 
Här har Göran Andersson ”spetsat” brandhärden med bensin. Bertil Uddenbjörk har backat en aning för den kraftiga värmestrålningen och går på med pulversläckaren…
 
… och efter bara två tre sekunder är även den branden historia.
 
Risk för kraftig dimbildning. Så skulle en meteorolog kunna uttrycka fenomenet när Bertil Uddenbjörk låter pulversläckaren tala…
 
Göran Andersson, brandmästare, framför en brandbil med maskinstege, även kallad magirusstege.
 
Märkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: