Tankar om foto

För mig spelar motivet sällan någon roll. Om jag fotograferar människor, evenemang eller djur ser jag ändå allt i bilder, inte ”en intressant människa”, ”ett fascinerande evenemang” eller ”ett spännande djur”. Nej, allt är bilder. Och bilderna kommer ofta till mig blixtsnabbt. Om jag är utvilad har ofta min hjärna bestämt, på mindre än en sekund, hur bilden ska tas – och se ut. Jag har bara att lyda. ”Jag är bara ett redskap”.

Vad som är ett bra foto skulle jag aldrig kunna uttala mig om. Det är lika dödsdömt som att spika reglerna för en bra bok eller en intressant målning. Jag har däremot en pragmatisk syn på vem som är en bra fotograf. Jag tror det var Harry Hjörne på Göteborgs-Posten som krävde att en blivande journalist på tidningen skulle hitta minst tre användbara nyheter bara genom att gå Avenyn fram och tillbaka.

Mina kriterier på en bra fotograf är ungefär lika krassa: Han/hon ska kunna kastas in i vilken situation och vilket ljus som helst, i öknen eller stan, sommar eller vinter och på högst 30 sekunder välja rätt utrustning, rätta kamerainställningar, objektiv, blixtar, vinklar, motiv och idéer. Sen ska han/hon leverera bilder där minst åtta av tio ska gå att använda i vilken tryckt tidning som helst. I jobb efter jobb efter jobb… Den som klarar det är en bra fotograf. Punkt.

Nedan ser du två bilder av fåglar. Men för mig är de först och främst bilder – inte fåglar.

Det som ”min hjärna” ville här – tror jag – var att fånga fåglarna så nära ”den fotografiskt omöjliga punkten som möjligt”, alltså så nära solreflexen som det är tekniskt möjligt att fotografera. Dessutom ville min hjärna placera fåglarna på fel ställe i bilden. Med ”fel” menar jag att vi ofta, helt naturligt, lägger mest fritt bildutrymme åt det håll ett föremål är på väg. Här ville min hjärna ha det precis tvärt om. Och jag lydde. Annars hade jag fått skäll. 
 
Lika ”fel placering av objektet” ville hjärnan ha även i denna bild, kanske mest för att öka kontrasterna mellan den mörka vänstersidan och den på gränsen till överexponerade högersidan. Det är spännande att tänja på gränserna i en bild – tycker min hjärna.
 
Märkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: