Helena, bibliotikarie

Begreppet ”klippt och skuren” dyker upp i mitt medvetande då vi besöker Helena Rosén Johansson, bibliotikarie vid biblioteket i Södra Möckleby, Degerhamn. Helena verkar just klippt och skuren för uppgiften. Och hon håller med.

– Jag stortrivs. Här känner jag alla och mötena med människorna är det allra bästa med jobbet.

Läsvanorna är breda i Degerhamn. Man läser all slags litteratur, berättar Helena, utbildad bibliotikarie vid högskolan i Borås.
– Lånefrekvensen har dessvärre sjunkit något under senare tid, speciellt bland ungdomarna. Men dom har å andra sidan blivit färre. Tidigare kunde man lyssna på skivor här, men spelaren gick sönder och vi kunde inte få tag i reservdelar. Men vi lånar ut musik på CD och filmer och ljudböcker. Och så har vi nåt som heter talböcker, med lite speciella utlåningsregler.

Helena arbetar hälften av veckan i Degerhamn, andra hälften på bibblan i Mörbylånga.
– Bibliotek ska till viss del spegla sin omgivningen. Det hör till jobbet att samla sånt som verkligen är lokalt. Här i Degerhamn har vi exempelvis en hel del litteratur om båtliv och om Cementa, ortens helt dominerande industri.

Till biblioteket i Degerhamn kommer många fågelskådare.
– Dom lånar datorerna och kollar in ”Dagens fågel”, en sajt dit folk rapporterar vad dom sett i fågelväg, berättar Helena och visar sidan på sin datorskärm. Just nu har Öland besök av så sällsynta fåglar som ormörn och stäpphök, båda rödlistade.

Helena Rosén Johansson, ”bondegift” och bosatt i Hulterstad, har nu arbetat tre år i Degerhamn och börjar känna bygden och vad som är på gång.
– Är det nåt jag inte vet får jag reda på det av min företrädare Ann-Christin Nilsson som bor i byn. Det känns tryggt för mej.
– Men nu pratar vi inte mer om mej, säger Helena och pekar mot barn- och ungdomsavdelningen. Nu ska vi spela fotboll!

Pang! Där satt den. Helena Rosén Johansson sätter första pytsen i fotbollsmatchen mot Alvarsamts utsända.
 
När Helena Rosén Johansson inte spelar fotbollsspel sitter hon mest i ”informationsbåset” och trivs.
 
Helena har koll på det mesta. – Jag för statistik på både besök och lån. Siffrorna ser bra ut, även om utlåningen sjunkit en aning den senaste tiden.
 
Barn- och ungdomsavdelningen. I vår digitaliserade tid står något så otidsenligt som två gamla manuella spel på bordet: Ett fotbollspel och kulspelet Fortuna, som på sin tid kallades ”Epaflipper”. – Dom yngre barnen älskar dom här spelen, berättar Helena. 
 
Biblioteket i Degerhamn gränsar till kyrkogården. På baksidan finns lekplats för barnen på fritidsgården som ryms i samma hus.
 
Märkt

2 tankar om “Helena, bibliotikarie

  1. Jeanette Sköld skriver:

    Det här är mitt andra hem, jättetrevlig personal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: