Albrunna förr och nu, vardagsliv

Hur såg vardagen ut i Albrunna förr i världen? Bymuseet ger en bra fingervisning. Låt oss titta in där, i ”Albrunna förr och nu”!

Albrunnas vardagshistoria inom glas och ram. Nere till vänster brinner valborgselden, i mitten monteras bryggan och till höger firas Växt- och vårmarknad på Torget. Uppe till höger har vi en samling bussresenärer, som syns bättre i nedanstående delförstoring.
 
Prydligt uppställda för fotografering, prydligt klädda för bussresa är dessa albrunnabor på upptäcksfärd någonstans ute i stora, vida världen…
 
Längre ut i världen än till Degerhamn ville måhända denne yngling, Lars Henell. Eller räckte lilla Albrunna till? Läs och begrunda. I dag driver Lars Albrunna Perenner – och bymuseet – om nu någon inte vet.
 
En radioapparat blev under tidigt 1900-tal ett måste. Axel Holstensson var förutseende. Han startade företaget Luxor två år innan Radiotjänst bildades 1924 och startade sina sändningar den 1 januari 1925. De följande åren kunde allt flera lyssna på farbror Sven och andra.
 
Glaskonstnären Erik Höglund ägde under 1960-talet två grisar tillsammans med sin partner Monica Backström, också hon glaskonstnär. Svinen blev med tiden alltmer lika vakthundar, och de åkte gärna bil tillsammans med husse och matte. De sällskapliga grisarna, ursprungligen en gåva på en vernissagefest, gick fria på tomten i Albrunna och nöffade och njöt av livet. 
 
Med slagruta tog Edvin Karlsson ut runt 500 brunnar på Öland. Inte vid något tillfälle missade han. Målningen är gjord av hans dotter Ann-Marie Karlsson. Den är skänkt till museet av Hasse Karlsson.
  
Havsörn och stare. Lyssna här på hur Tage Nilsson äntligen lyckades komma tillräckligt nära för att fotografera örnen. Tage berättar själv.
 
Gård nummer 5, här med 360 års väldokumenterad ägarhistoria från 1640 till 2000.
 
Grisen slaktas. Vi ser Hjalmar Jansson, Johan Engström, Matilda Engström, Birger Nilsson och Ingrid Falk. Lantbrukaren framför välten är Nils Henell, pappa till Lars.
 
Albrunna 1947. Listan med telefonabonnenter omfattar 27 namn. Ville man till Förlossningshemmet slog man 47. Handlanden Karl Trofast hade ett kort och bra nummer: 6. Butiksfilialen i Albrunna svarade på nummer 30.
 
Trofasts butiksfilial i Albrunna med telefonnummer 30, fotograferad i helikopterperspektiv. Senare bodde här Sigge Samuelsson. I dag bor familjen Koblanck där.
 
Han byggde stora han byggde små, han byggde några med segel på…
 
Ottilia och Edvard Andersson. Ottilia var helt blind sedan ungdomen. Hör Tage Nilsson berätta om den fruktansvärda orsaken.
 
Alfred Berggren var en av tre albrunnabor som seglade jorden runt med fartygen Vega och Vanadis i slutet av 1800-talet. Alfred dog ungefär 1930. Forskaren Otto Nordenskjöld lyckades med sitt fartyg Vega segla genom Nordostpassagen 1878-1880. Vega deltog också i Vanadis världsomsegling 1883-1885. Notabelt är också att man hos Trofast kunde köpa tio tvålar för en krona och femtio öre.
 
Emma Jansson i Albrunna fyller 70. Hör Tage Nilsson berätta mer. 
 
1993 startade Eva Matthis och Walle Dickson Galleri Karneval i glaskonstnären Erik Höglunds gamla ateljé i Albrunna. 
 
Sotare August Palm i Albrunna var känd för att vara ”slängd i käften”. Han var gift med Tage Nilssons mormors faster och han dog runt 1930. Hör Tage berätta historien om August Palm i uppdrag på Ölands östsida
 
Tage Nilsson minns och berättar för bland andra Lars Henell till vänster – och för dig.
Märkt , ,

4 tankar om “Albrunna förr och nu, vardagsliv

 1. Lars Henell skriver:

  ”Bymuséet –on line” kan helt enkelt inte göras bättre, Staffan! Jag vill dock göra en liten korrigering till en av publicerade bilderna och har sitt upphov i bristande källgranskning från min sida vad gäller Höglunds grisar. Efter att jag träffade f.d. Albrunnabon och glaskonstnären Monica Backström i ett trevligt samtal under Skördefesten och fått lite mera kött på magra forskarbenen, måste jag redigera titeln och vill därför i rättvisans namn lägga till att det även var Monicas grisar. Monica berättade även lite upplysande anekdoter hur grisarna kom att bli till deras tama husdjur. Dom fick ursprungligen griseknoarna lite överraskande på en vernissagefest av konstintendenten på Lunds Konsthall i samband med en utställning. Utan att knorra alltför mycket, men frågande vad gäller grisskötsel, släpptes grisarna helt enkelt lösa på gården i Albrunna och fick där leva ett äkta grisliv. Monica berättade att grisarna blev till slut som vakthundar och brukade grymta för full hals när någon klappade på porten. När dom åkte hem till Småland hoppade grisarna (som till sist blev stooora!) in som glada jyckar i bilen och knorrade lyckliga hela vägen hem till Boda. Ännu en pusselbit är därmed lagd till Albrunnaforskningen och Monica har även gett orden grisbil och schweinhund en mycket positivare anklang.

  • degerhamn skriver:

   Lars.
   Dina magra forskarben har efter denna kommentar svällt upp och blivit elefantlika – i mina ögon. Vilken bragdresearch, måhända under källgranskningsgalgen – men ändå. Att ordet ”grisbil” fått ny status gläder icke bara mig utan lika mycket Sune Flisa. Jag befarar att han kommer ta tillfället i akt att ytterligare utöka innebördskomplexiteten i ordet ”Schweinhund”, som för övrigt vissa menar ska stavas ”Schweinehund” och därmed behörighetklassas till kulturgrenen ”ovärderligt vetande”. För övrigt håller storyn 24 karat. Man går på vernissage men kommer inte hem med nån eller några målningar – utan med två svin. Konst är onekligen grisligt intressant. Hälsa Monica, hälsar Staffan.

 2. Ankie Henell skriver:

  Jag har just hittat hit! Och blir glatt överraskad! Öland är ju såklart i mitt hjärta. Och Albrunna är ju mer än i mitt hjärta , det är hela jag. 😊
  Så tack för alla trevliga inlägg o bilder härinne. Extra tack för Albrunna.
  Önskar en trevlig helg!
  // Ankie

  • degerhamn skriver:

   Välkommen. Vad bra att du äntligen har hittat hit! Vi har väntat på dig… 😉
   Albrunna och Henell… Misstänker nåt slags släktskap med exempelvis Laila och Lars.
   Rätt?
   /Staffanhälsningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: