Emigrationsutställning i Södra Möckleby

Drygt 400 invånare i Södra Möckleby emigrerade mellan 1867 och 1926. Det är – om jag minns rätt – ungefär lika många som bor i byn i dag. Lek med tanken att inte en enda människa bor kvar i Södra Möckleby om knappa sextio år. Alla har då lämnat byn, hemlandet, vännerna, sin ungdom, sin relativa trygghet för ett liv i ovisshet i ett främmande land. Visst är tanken spännande!? Det tyckte som bekant också författaren Vilhelm Moberg, som ägnade stora delar av sitt liv åt dessa alldagliga, sälla och tragiska emigrantöden i ”Amerikat på andra sidan jordklotet där alla blev rika och lyckliga”.

Att så inte alltid blev fallet visar både Mobergs utvandrarepos och Gösta Wahlgrens lilla men innehållsrika utställning på biblioteket i Södra Möckleby. Visningen har blivit mycket uppskattad och har därför förlängts. Du som missat den har två dagar på dig att se den: Biblioteket är öppet i dag 5 november mellan 14 och 19 och på torsdag 8 november 10 till 16.

Foton och texter talar för sig själva. I nästa inlägg, måndag 12 november, öppnar vi både brev och luntor för att tränga längre in i dessa mer eller mindre fantastiska människoöden.

Gösta Wahlgren har tyvärr varit lite krasslig under utställningstiden. Därför har jag inte kunnat fotografera honom ”på plats”. I stället väljer jag detta foto från en annan av Göstas utställningar – ”Dalsjö i ord och bild”, som han i somras kreerade tillsammans med Birgitta Söderhielm, Gunnel Sjöberg och Laila Rickardsson. Inläggen om den utställningen hittar du längst ned.
 
Den tvåbenta utställningen i ett hörn av biblioteket. Gösta Wahlgren har gjort allting själv. Texter, foton och annat finns på båda sidor av ”planket”. Materialet är mer omfattande än man kanske kan tro vid en hastig överblick.
 
 
 
 
 

För dig som vill veta mer om emigration i allmänhet och till Amerika i synnerhet:

Emigrationen på Öland
Emigrationen från Sverige till Nordamerika
Utvandringen från Källa
20 länkar om emigrationen
Utvandringen från Sverige
Amerikautvandringen
Emigrationen
Allehanda register med sökfunktion

För dig som snabbt vill få en bild av hur det var att komma till Amerika som nybyggare finns en utmärkt länk här.

Du som vill läsa även den finstilta texten i exempelvis tidtabeller – eller vill skriva ut fotot – kan hämta större, högupplösta versioner. Klicka och spar hem foto för foto. Alla är skärpta. Lägg alltså inte på ytterligare skärpa, eftersom bilderna då börjar ”pixla”. Storleken är 1,5 till drygt 7 MB/foto. Observera att bilderna är copyrightmärkta, men du får använda dem privat.

bild 1
bild 2
bild 3
bild 4
bild 5
bild 6
bild 7
bild 8
bild 9
bild 10
bild 11
bild 12
bild 13

Du kan också hämta alla foton i en PDF-fil om cirka 7 MB här.

Nedan hittar du alla inlägg om gångna sommarens utställning Dalsjö i ord och bild.

Dalsjö I
Dalsjö II
Dalsjö III
Dalsjö IV
Dalsjö V
Dalsjö VI

Märkt ,

2 tankar om “Emigrationsutställning i Södra Möckleby

  1. Ingalill Morén Hybbinette skriver:

    Så roligt att utställningen blir digitaliserad! Tänker att allt bra som denne duktige man gör borde få en större publik!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: