Verk utan snurra

Snurran till ett av vindkraftverken nere på piren i Degerhamn ligger på backen. Troligtvis ska något underhållsarbete göras. De tre verken är med dagens vindsnurremått mycket små. Trots det är det just storleken på ”propellern” som gör starkast intryck när man ser den på nära håll. På bilden ovan ser du den från skyn. Om du jämför med bilen får du en bra uppfattning av dimensionerna.

I dag bygger man enorma konstruktioner, ofta långt över hundra meter höga. Målet är att vindkraften ska svara för tjugo procent av Sveriges elproduktion 2020. I dag lär den bara mäkta med fyra fem. För att nå upp till tjugo procent kommer det totala antalet verk sannolikt att överstiga femtusen.

Vindkraftsförespråkarna var från början många. Men motståndarna mobiliserar och kallas nu folkrörelse. Entusiasterna framhåller miljöfördelarna – som många motståndare dömer ut som lögner. Nätet är fullt av plus och minus, för och emot. Jag väljer endast tre länkar, Wikipedias och den här som är gjord av två grabbar, bara 14 år gamla. Och så Svensk Energi, som trots att man är part i målet håller en balanserad ton på sidorna om el.

En vinge är runt 15 meter från centrum till vingspets. Snurran på backen väger drygt fyra ton. Om man vill kan man faktiskt se vindkraft som en variant av solkraft. Solen värmer upp jordklotets land- och markområden olika mycket. Dessa temperaturskillnader orsakar ”utjämningsrörelser i atmosfären” – rörelser som vi kallar ”vindar”.
 
Till höger vindkraftverket utan rotor och vingar, till vänster i bild ligger Cementa. Vid horisonten skymtar havsbaserade vindkraftverk i morgondiset.
 
Mängder av bultar håller fast vingarna på rotorn. Trots det har det hänt att en vinge har lossnat. Vintertid bör man inte gå för nära ett verk, eftersom is kan lossna från vingarna och slungas iväg långa sträckor.
 
Här syns tydligt hur toppen av vingen kan vridas i 90 grader för att minska rotationshastigheten.
 
Som synes går det åt mycket järn och betong för att bygga detta lilla verk, som bara producerar årsel till 24 villor. Men vart man än vänder sig har man ändan bak. Kolkraften riskerar att på sikt dränka hela mänskligheten, vattenkraften förstör ekosystemen i älvar och dalar, kärnkraften kostar skjortan och vi vet inte ens hur vi ska bli kvitt avfallet. Människan har det inte lätt.
Märkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: