Julmarknad med tankesmedja

Foto: Roland Andersson

Foto: Roland Andersson

Här har tomten precis selat av renarna efter sin ankomst till Södra Möckleby. Somliga källor menar dock att Staffan Petersson och hans traktor hade ett finger med i tomtens ankomstceremoni, något som Alvarsamt bestämt avvisar. Några påstod till och med att tomten har en dubbelgångare i Kurt Arvidsson i Södra Möckleby – även det ett dåligt formulerat struntsnack, menar Alvarsamt.

Natten till julmarknaden i Södra Möckleby kom fem centimeter kritvit snö. Och tomten kom – även i år. Många andra kom också för att titta på konsthantverk och tagga ner till vilsam körsång i kyrkan.

Framtidsutsikterna för Södra Möckleby är goda! Mot ett gratis porträtt lämnade inte mindre än 25 personer in utvecklingsförslag för bygden. Vissa var små och vardagliga, andra visionära och storslagna. Utveckling behövs. Och vi måste jobba för den själva. Ingen annan gör arbetet åt oss, vad än politiker och andra makthavare lovar och säger.

I listan nedan har förslagen som kom i kommentar till blogginlägg 27 november lagts till.

Om min fru och jag ska tillägga något är det att studera hur andra byar ute i landet har lyckats med de mest fantastiska projekt. Vad sägs exempelvis om en bowlinghall i en pytteliten, jämtländsk by nära fjällen. Nej, det är inte ett skämt. Vi bodde i grannbyn Alsen. Läs själva här.

I koncentrerad form ser samtliga inkomna utvecklingsförslag ut så här:

 • Allaktivitetshus
 • Alungården blir rehabiliteringshem för cancerpatienter
 • Ambulansplats i anslutning till Alungården
 • Andra spännande verksamheter vid Alungården
 • Bankomat
 • Bättre mobiltäckning
 • Ett fik
 • Ett lekland för barn/ungdomar
 • Fiberkabel
 • Flera kyrkobesök med följande mingel som förr i världen
 • Fritidsaktiviteter på Alungården
 • Försök få flera barnfamiljer att flytta hit
 • Hantverksorten/konstnärsorten i söder är en bra satsning
 • Idrottens dag för unga och gamla. Även Fotbollens dag
 • Jobba hemifrån med datorns hjälp
 • Kommunalt VA
 • Konsertvecka
 • Korvkiosk
 • Kulturfestival under sommaren
 • Mera mingel på fester
 • Musikvecka
 • Möjligheter för barnfamiljer att flytta hit
 • Simhall och äventyrsbad
 • Skolan ska profilera sig, marknadsföra att den har grön flagg
 • Sporthall – gärna kombinerad med simhall
 • Stor naturscen, typ Dalhalla
 • Underlätta för företag att etablera sig i bygden
 • Vandrarhem
 • Viktigt att alla drar åt samma håll
 • Äldreboende Alungården
 • Öppna Alungården igen
Annika WillaumeAnnika Willaume, Södra Möckleby, hade vänligheten att låna ut hela sitt ”före detta posthus” till marknadens knallar och aktiviteter. Annika har massor av idéer för framtiden. Hon vill bland annat öppna vandrarhem kombinerat med allaktivitetshus.
 
JanMårtenssonJan Mårtensson, Södra Möckleby, vill att bygden ska göra satsningar på bra äldreboende. Sådana behövs i glesbygd där andelen äldre invånare är stor – och hela tiden växer.
 
ChristinaHenrikssonChristina Henriksson, Årsvik och Högsby, vill ha satsningar på kulturen. En stor kulturfestival under sommaren är en bra start!
 
ThereseFransson
Louise Fransson, Degerhamn, vill att det skapas en ”Idrottens Dag” och en ”fotbollsdag” för unga och gamla. Förslaget skulle sannolikt höja friskhetsnivån flera snäpp.
 
ThereseFranssonTherese Fransson, Södra Möckleby, önskar sig ett lekland för barn och ungdomar. Det är en bra idé och Alvarsamt undrar om inte vi äldre också kan få vara med och leka?
 
ChristerHävre
Christer Hävre trycker mer på samarbetsformerna än på vad som ska uppnås. – Det viktigaste är att vi drar åt samma håll!
 
UlrikaHävre– Jag vill att skolan ska marknadsföra sej hårdare och bättre. Den ska profilera sej för den har grön flagg och det är inte många som vet det, säger Ulrika Hävre, Södra Möckleby.
 
MikaelGustavssonMikael Gustavsson, Mellstaby, tvekar inte en sekund. – En simhall eller ett äventyrsbad tror jag skulle uppskattas av många. Alvarsamt kan bara instämma.
 
AnetteMellbergGustavsson
Anette Mellborg Gustavsson går ett steg längre än sonen Mikael. – Jag vill ha en sporthall kombinerad med simhall.
 
IngegärdLangIngegärd Lang, Ventlinge, menar att vi måste skapa bättre förutsättningar för barnfamiljer så att de kan – och vill – flytta hit. – Och så vill jag att man öppnar Alungården igen!
 
GunillaNordander
Gunilla Nordander, Södra Möckleby, önskar sig en bankomat. Om en bank eller tomten ska fixa den är i nuläget oklart.
 
BerntPeterssonBernt Petersson, Degerhamn, tycker att bygden ska jobba för att få en ambulansplats i anslutning till Alungården. 
 
AmandaDanielsson
Amanda Danielsson, Kalmar, hade ingen särskild idé om hur vi ska utveckla södra Öland. Och det kan man ju inte begära av en ung tjej som bor fem mil härifrån. Men Amanda kommer nog igen om något år eller så…
 
ChristinaDanielssonChristina Danielsson är mamma till Amanda och bor också i Kalmar. Christina är väl insatt i förhållandena på södra ön men ber att få återkomma med eventuell utvecklingsidé.
 
RolandAndersson
Roland Andersson, Degerhamn, hade så mycket att fotografera att han glömde lämna någon utvecklingsidé. Vi hann i alla fall fotografera Roland innan han smet ut för att fotografera mera…
 
KurtArvidsson
Kurt Arvidsson, Södra Möckleby, sade att han hade för bråttom för att formulera en idé för framtiden. Han påstod sig ha något slags krävande och viktigt extrajobb…
 
KiMyrbäckKi Myrbäck, Albrunna, hämtar inspiration för framtiden i historien. – Jag vill se mera mingel på fester och flera kyrkobesök med efterföljande mingel – som förr i världen. Alvarsamt drar slutsatsen att Ki menar att mänskliga kontakter är viktiga – även i utvecklingsarbetet för en bygd. 
 
IngridPersson
Ingrid Persson, Degerhamn, skrattade så mycket att hon alldeles glömde bort att skriva ned sin utvecklingsidé. Låt oss tro att den var genial och att den kommer till nästa julmarknad.
 
Margaretha Holm Magnusson
Margaretha Holm Magnusson, Degerhamn, skulle ha behövt större papper för att få plats med alla sina idéer. Här är några. ”Hantverksorten i Söder” och ”Konstnärsorten i Söder” är bra satsningar. Alungården blir förhoppningsvis rehabiliteringshem för exempelvis cancerpatienter. Det skulle ge orten ett allmänt uppsving och dessutom utveckla sjukvården. Miljön för de sjuka skulle bidra till ett snabbare tillfrisknande.
 
Jimmy PeterssonJimmy Petersson, Degerhamn, vill att mycket görs för att få företag att slå sig ned i bygden.
 
Staffan PeterssonStaffan Petersson, Degerhamn, tycker precis som sonen Jimmy att vi måste underlätta för företagare att dels flytta hit, dels kunna jobba hemifrån vid datorn.
 
Walle Dickson
Walle Dickson, Gräsgård, vill mycket för bygden. För att prioritera bland förslagen: Ett fik. Och spännande verksamheter vid Alungården.
 
Kristina Schmuul
Kristina Schmuul, Degerhamn, behöver bara två ord för att med kraft slå fast vad bygden främst behöver: – Ett allaktivitetshus!
 
Måns
Måns, 5 år, hade mormor Kristina Schmuul med sig till julmarknaden, där han spexade vilt. Här ser han in i den blixtrande softboxen…
 
Ingeborg Järling
Ingeborg Järling, Södra Möckleby, vill ha en klassisk samlingsmagnet till byn: en korvkiosk.
För den fotointresserade kan jag berätta att jag har jobbat med radioexponerad Canonsmälla med 85-millimetersglugg på stor öppning, liten portabel softbox med kamerablixt på ¼ – ½ effekt + reflexskärm i guld + kamerablixt bakom ”heta stolen”, riktad upp mot den vita bakgrunden. Effekten på den var minsta tänkbara, eftersom jag ogillar kritvita bakgrunder. Variationerna i bilderna har jag främst åstadkommit med olika vitbalanser och till viss del med ”delad toning” och ”gråskala” i Camera Raw. Softboxen försöker jag oftast ställa ”utanför” personen jag fotograferar för att ljuset ska få så stor ”omfamnande” effekt som möjligt. Här är softboxen riktad högt uppifrån och i ungefär 45 graders vinkel mot ”objektet”. I sammanhanget kan jag rekommendera min lilla bakgrundsblixt, en kinakonstruerad pryl kallad YN-560. Om du som jag aldrig blixtfotar med automatik, TTL, kan jag rekommendera den. För bara en niondel av kostnaden för en Canonblixt får du denna hotshoeblixt som verkligen ger ett gediget intryck, vridbar åt alla håll och inställbar i mängder av brännvidder och styrkor. Den kostar 695 kronor i Sverige men har du inte bråttom kan du handla den i Hongkong för bara drygt 300. Vi skrattade åt japansk ”fotografia” i mitten av 1900-talet. I dag har vi skrattat färdigt. Nu är kineserna på gång… Mitt råd: Skratta inte!
Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: