Öland i snö

Det enkla är många gånger det sköna. Det gäller litteratur. Det gäller måleri. En novellett av Hjalmar Söderberg kan träffa som den värsta högerkrok, liksom några få penseldrag av Matisse kan kännas helt odiskutabla – de är ”gudomliga” och kan inte göras på andra sätt.

Denna inställning saknas många gånger i dagens fotovärld, där bildbehandlingsprogram ger fotografen oceaner av möjligheter till mer eller mindre tröttsamma effekter. Du kan snitsa, trolla, blänka, sudda, förstärka, vrida, byta, färga, glittra, förstora, förlänga, byta huvuden på folk, göra en människa av tre – eller femtio. Fototidningar är bräddfulla med ”sensationstrick” medan enkla, starka, viktiga bilder ur verkliga livet för en undanskymd tillvaro.

Det var med såna tankar om enkelhet vi vandrade utmed stranden mellan Södra bruket och Albrunna i dag. Bilderna är tagna några få timmar innan snön och hårdpusten slog till. Jag har gjort dem så enkla som möjligt; bildbehandlingen är minimal. Och jag visar dem utan text. De är bara ”bilder”.

Ölandsvinter

Ölandsvinter

Ölandsvinter

Ölandsvinter

Ölandsvinter

Ölandsvinter

Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: