gryning

Det var tur att vi lät cyklarna stå installade ytterligare en tid. Det var också tur att jag satte tulpaner häromdagen. I dag går det nämligen varken att hoja eller plantera. Öland har ömsat skinn. Det är vinter.

Bilderna nedan är tagna med en enkel kompaktkamera under morgonens promenad. Det är fortfarande ganska mörkt ute, bilderna är tagna på fri hand, full öppning och 400 ISO.

snöDet går ibland att få hyfsat skarpa bilder på fri hand med så lång exponeringstid som här, 0,6 sekund. Men lite flax måste man ha – som med så mycket annat här i livet. Vi går här på Degerhamnsvägen i riktning mot hamnen.
 
snökanoner_0004Bra bilder ska vara skarpa. Det är en av fotografins grundregler. Men ibland kan man tolerera undantag, speciellt då alternativen bara är två: ”papperskorgen” eller ”låt gå för en visning”. Här fotar jag på fri hand med kompaktkameran med lite teleinställning, full glugg och 400 ISO. Exponeringstiden blev 0,6 sekund och självklart blir skärpan därefter. Men här gör oskärpan mindre. Den kanske till och med tillför något till bilden. Det blåser hårt här nere vid Strömmeln och då och då brakar en snökanon in från norr…
 
brukshotelletBrukshotellet i Degerhamn. Morgonen börjar överglänsa natten. Exponeringstiden har nu blivit så kort som 1/20 sekund och skärpan blir bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: