Upp till kamp på södra Öland!

Många voro kallade, och rätt så många kom – 22 av 47 för att vara exakt. Man kom till kvällens möte i Båthuset i Degerhamn, inbjudna av Södra Möckleby Sockenförening och en arbetsgrupp med namn som Sten Persson, Båt och sportfiskeklubben i Degerhamn, Ingvald Petersson, Norrgårdens Grönsaker i Ventlinge och Anette Kronlund, borgchef för Eketorps borg.

Ämnet var enkelt – men bautasvårt: Hur kan vi på södra Öland marknadsföra oss tillsammans? Går det överhuvudtaget? Hur ska vi få besökare att stanna längre, uppleva mer, upptäcka mer? Finns ett liv efter Skördefesten? Och finns det ett före? Och om det gör det… var, hur och när ska vi marknadsföra oss?

De flesta gav uttryck för att det saknas ett sammanhållande grepp, ett koncept att jobba vidare med. Ska vi annonsera i press eller tv? Ska vi trycka broschyrer eller ha blogg och hemsida? Ska vi vara på Facebook och/eller ska vi göra en app?

Småningom utkristalliserades en lös skiss. Kanske kan vi kalla oss typ ”Södra Ölandsslingan” och samla företagare och andra utmed varvet Södra Möckleby-Torngård-Ottenby-Södra Möckleby? På så vis skulle vi bli en geografiskt glasklar region i vilken alla hjälper alla. Ungefär så gick snacket.

Efter en givande diskussion kunde Sockenföreningens ordförande Eva Hansson Törngren trumma samman en liten ”arbeta-vidare-grupp” som nu ska låta hjärncellerna gå varma inför nytt möte någon gång i februari. Vi önskar gruppen lycka till, eftersom södra Öland behöver en livgivande injektion – om och om igen.

Eva Hansson Törngren informerade även om en framtida fiberanslutning. Tyvärr får jag intrycket att alla ännu inte förstår hur viktig en sådan investering är. Minns att Bill Gates, Microsofts grundare, spådde att datorernas internminnen i datorns barndom skulle vara fullt tillräckliga även i framtiden. Minns att vår kommunikationsminister Ines Uusmann så sent som 1996 sade: ”Jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet. _ _ _ Att sitta och surfa på nätet tar en himla massa tid. Vad är det bra för?_ _ _ Det kanske är så att det är något som vuxit upp nu. Alla pratar om internet men kanske är det övergående och sedan blir inriktningen mer specificerad.”

Jag hoppas innerligt att ingen i dag tror att internet är ”övergående”. Vi vet inte vad fibernätet kommer att fyllas med om fem år. Men vi vet att enorma kapacitetsökningar krävs för allt som har med datorer och datakommunikation att göra.

Tidning
Som ett led i försöken att utveckla näringslivet och besöksfrekvensen på södra Öland berättade jag att min fru och jag ska försöka starta en papperstidning om möjligheterna och guldkornen på just södra ön. Som gammal datafreak och journalist tror jag nämligen på en välkomponerad mix av information över nätet – och på papper. Det ena utesluter inte det andra.

Att starta en tidning är en lång process. Under resans gång har det varit mycket intressant att konstatera att ”instanser som talar vitt och brett om regional utveckling och tillvaratagandet av goda idéer” har varit helt kallsinniga till förslagen. Några har inte ens svarat på brev. Andra har nöjt sig med ”avlivning i en enda mening”. Ett lysande undantag utgör Ulrik Brandén på Nyföretagarcentrum Kalmarsund – en uppmuntrande, lyssnande och kunnig kraft som jag kan rekommendera alla som har frågor om företag och företagsutveckling.

Söder om Kastlösa bor bara tusen människor, berättade en ölänning för mig. Det är få själar på ett stort stycke mark – intressant, bördigt, spännande. Södra Öland är genuin glesbygd. Och i en sådan måste man hålla ihop.

18 tankar om “Upp till kamp på södra Öland!

 1. Anonym skriver:

  Tack ”Alvarsamt”. Det är verkligen NU vi måste lösa framtidens behov innan vi alla är så gamla att vi inte orkar och har motivation. Dags att ”de yngre” också träder fram och engagerar sig. Vi i sockenföreningen ska försöka bjuda in vårt uppväxande släkte på södra ödelen och fånga deras tankar om framtiden vad gäller sydöland. I det korta perspektivet får vi försöka jobba med dagens förutsättningar och det är att hålla samman och tillsammans vara ambassadörer för sydöland och det vi har och det som sker här – och det är mycket mer än fågelskådning, bevarande av världsarv och stid om vindkraftens utbredning! Alla dessa frågor är viktiga för oss naturligtvis men vi måste
  titta på alla förutsättningarna för fortsatt utveckling på södra Öland.

  • degerhamn skriver:

   Arbetsgruppen hittar förhoppningsvis enkla fortsättningar för ”Södra Ölandsslingan”. Enkelhet bör nog bli ett av ledorden. Blir visionerna för komplexa och tungrodda är risken stor att folk tröttnar.

   På sikt måste naturligtvis de yngre engagera sig. Det är en ödesfråga. Frågan är om vuxenvärlden presenterar lokalt engagemang på ett för ungdomen lockande sätt.

   Jag hoppas på en enkel inledning och en successiv utveckling och förfining. Susanne ”Kniiip” Lanefelt sa för länge sen nåt tänkvärt om motion – som också kan gälla för ”Slingan”:

   – Den bästa motionen är den som blir av.

 2. Ingalill Morén Hybbinette skriver:

  Inte det bor bara 1000 mänskor på södra Öland :(, utan det bör faktiskt 1000 mänskor :)här

 3. Cecilia Kilander skriver:

  Hej!

  Vilken intressant lsning! Jag har funderat i liknande banor men inte vetat vilken trd eller trdar jag ska dra i. Sdra land har ju fantastisk potential.

  Jag r journalist och ursprungligen frn Stockholm. Har jobbat med Kalmar lns landstings tidningar sedan 2009 d jag flyttade till Skrlv. I december drog landstinget in redaktrstjnsten. Jag gick jag en kurs i sociala medier p Berghs i Stockholm fr att f lite nya perspektiv. Sedan dess har det hr med webbtidning/papperstidning och sociala medier snurrat i huvudet. Precis som du sger r det en lng vg att g.

  Men p ngot vis r det svrt att ge upp hoppet om land. Kanske kan jag bidra med ngot?

  Allt gott! Cecilia

  Date: Mon, 14 Jan 2013 22:08:56 +0000 To: cecilia.kilander@hotmail.se

  • degerhamn skriver:

   Det gäller primärt att hitta tidningens ”nisch”. Till en början blir det en enkel utgåva. Intresse och efterfrågan får sedan styra utvecklingen. Skoj med visat intresse. Kanske vågar jag travestera Mark Twain och påstå att ”ryktet om papperstidningens död är betydligt överdrivet”. 😉

 4. Kristina, Nedra Segerstad skriver:

  Jättebra initiativ! Tidning gillar jag. Problemet är kanske att få in pengar på den. Själv har jag Ölandsbladet, men där står inte så mycket om södra Öland. Jag läser med glädje också Alvarsamt.
  Vi har ett hus i Nedra Segerstad som vi hyr/lånar ut. Så vi försöker också marknadsföra södra Öland. Något lite bidrar vi. Eventuellt finns det också bland oss deltidsboende en hel del lust att bidra.
  Kristina Nedra Segerstad

 5. Susan Westin-Rundberg skriver:

  Skärlöv Station calling!
  Jag vet att en relativt nyanställd kvinna som jobbar på kommunen, jag kommer tyvärr inte på hennes namn, har dragit i gång en grupp på södra Öland tillsammans med alla krögare. Det var ett steg i rätt riktning så nu ska det alltid finnas åtminstone e n krog öppen på sydöland under lågsäsong. Det finns säkert ngn som vet vad hon heter, hon har massor av fakta och idéer vid det här laget. Kanske står hon rent av på kommunens hemsida:)
  Jag tycker att er idé är superbra och deltar gärna även om jag bor strax ovanför ”slingan”, i Skärlöv. Nu är vi två st i Skärlöv som gärna ställer upp! Jag har jobbat som nyhetsreporter i 30 år på SVT så jag är van vid att jobba både fort och har lätt för att skriva, att formulera mig öh. Jag älskar idén om en papperstidning!
  Susan Westin-Rundberg

 6. jernis skriver:

  Kanonidé med papperstidning! Jag bidrar mer än gärna efter förmåga och kapacitet. Det är förstås att gå händelserna i förväg en smula, men det skulle ha suttit som gjutet att kalla tidningen ALVARSAMT, fast den titeln har ju du redan lagt beslag på. 😉

  • degerhamn skriver:

   Underbart med så många positiva reaktioner – och erbjudanden. Dina ”dumdumkulor” skulle bli älskade, det vet jag. Jag summerar nu läget och konstaterar att finns fler än jag som gillar att ta i prasslande papper med doft av trycksvärta. 😉

   • Ingalill Morén Hybbinette skriver:

    Man kan tänka sig Söder på Öland som titel på nåt här nere.

    Det alluderar på en av Margit Fribergs 12 böcker som alla utom en utspelar sig på södra Öland. En bok heter Söder på Öland, som innehåller fantasi och fakta från gammal kulturbygd.
    Om man vill lära sig mer om livet här under olika tidsepoker, kan man läsa Margit Fribergs böcker. Det finns sen 10 år ett Margit Friberg sällskap, som bl.a ger ut hennes böcker i nyutgåvor, nu i höst har boken Skog har öron , mark har ögon, som handlar om Linnés öländska resa sedd ur ölänningens ögon. Sällskapet ordnar möten, med koppling till hennes författarskap men de ska också knyta an till vår egen tid. Sällskapet har just fått Kurt Lundgrens stipendium på 6000kr för att förnya sin hemsida (vilket behövs). I Smedby Sockenstuga förvaras Margit Fribergs litterära kvarlåtenskap i ett brandsäkert skåp i det Margit Friberg rum, som inreds i hennes anda. 2 litterär stigar i hennes fotspår utgår också från Smedby sockenstuga.

    Tycker alltså att ”Söder på Öland” är det område vi ska värna om.

 7. TOMBOLA skriver:

  Varför gå över ån efter vatten? Eller bron. Vi har ett utmärkt namn sedan länge ”Södra Öland”.
  ”Söder” heter det i Stockholm -på Öland heter det ”Södra Öland” helt enkelt. Vi ska väl inte börja dela inte Södra Öland i mindre sektioner och göra det helt obegripligt med ”Slingan” och liknande?
  Länge leve ”Södra Öland” !!!!
  Hälsar
  /Susan WR, Skärlöv Station, Södra Öland.

 8. TOMBOLA skriver:

  Kolla gärna ett ny kommentar från mig, Susan Westin-Rundberg, på inlägg 4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: