alvaret

Det är fortfarande för kallt för att cykla. Det blev apostlahästarna i dag. Och det blev alvaret och kurs mot Stormaren…

Stormaren_01Start vid Torngårdsvägen. Någonstans där ute ska Stormaren ligga. Stormaren är en alvarsjö. En sådan hinner inte torka ut under sommaren. De som är grundare och gör det kallas vätar. I dag var det tufft på alvaret. Kallt och blåsigt. Här finns inget skydd. Och här är man verkligen solo. Man kan gå mil utan att se en människa.

Stormaren_03Här och var ritar sprickor mystiska tecken i de två tre decimeter tjocka kalkstensflaken.

Stormaren_04Men även om livet här tycks orimligt hårt finns ändå liv, som här. Vad de gula och blekgröna krabaterna heter vet väl varenda människa.

Stormaren_05Jag chansar på att det här är en blekgrön lav!

Stormaren_06I logikens namn är detta då en vit lav – av någon sort.

Stormaren_08Så ser jag den – Stormaren!

Stormaren_10Ja, sjö och sjö. Allting är relativt. Dock lär biotopen vara intressant här. Här finns ett rikt fågelliv, påstår informationsskylt. Men i dag finns inte en fågel här. Floran ska också vara intressant. Ja, vi har ju sett en del lavar… Men märkligast är att det just här finns en rosenvingad gräshoppa som mest finns på Centralasiens stäpper. Om du skrämmer upp en gräshoppa som flyger iväg med ett tydligt rasslande är det en rosenvingad gräshoppa.

Stormaren_11På väg mot Stormaren höll jag på att trampa rakt i denna vackert skulpterade koskit. Kan man säga att en koskit är vacker? Ja visst kan man det.

Stormaren_12Nån enstaka taggbuske finns här och var, troligen det enda skydd en rovfågeljagad småfågel kan rädda livet i.

Stormaren_13Det finns få större stenar på alvaret. Jag antar att de har kommit med isen, men har glömt varför de är så få, trots att geolog Jan Mikaelsson har förklarat det i mängder av föreläsningar.

Stormaren_14Nu lyser det till i den mörka jorden. En svamp! Eller är också detta en lav? Tittar man noga finns massor av olika växter i skilda utvecklingsstadier.

Stormaren_15Som jag sa… Livet är hårt på alvaret. Man har ett val, att äta eller ätas.

Stormaren_16Ljuvlig grönska i det minimala formatet i den hårda vinden. Men de här mossorna och ”vad det nu är” ser ut att trivas.

Stormaren_18Då har vi sett Stormaren… På hemvägen kunde jag inte låta bli att föreviga denna döende Ölandsglaciär. Droppe för droppe dör den ut. Alvaret är hårt. Att äta eller ätas. Att leva eller dö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: