minnen II

NYAinlägget_1

Tillbaka till de märkliga betonglämningarna i hamnen i Degerhamn…

Alvarsamt kan nu berätta att de är ruiner från tegelbruket som gick i konkurs 1932. Så sent som förra året skrev Katja Meissner ett exeminationsarbete i byggnadsvård vid högskolan på Gotland om just denna fabrik. Titeln var Hur aska blev sten – om siluriategelbruket i Degerhamn på Öland.

Där skriver hon om betonglämningarna på fotot ovan:

Fundamenten bildade underkonstruktionen till tegelbrukets två stora silor. De består av fyra pelare som bär en utvändigt oktogonal, invändigt cylindriskt utformad krans. Varje pelare är ca vid halva höjden försedd med en konsol. Fundamenten är s.k. siloben som bär själva silobehållaren. Behållaren bestod av nitad plåt och var försedd med en trattformad botten som vilade på de fyra konsolerna. Silorna var självtömmande och fylldes uppifrån medelst en elevator. Silogodset kunde tömmas ut i vagnar som rullades under silobehållarens tratt.

De två fundamenten är av samma storlek (diameter 5 meter, höjd 6,3 meter) och av liknande, men inte helt identisk, form. Skillnaderna i formen, men även vissa tekniska avvikelser tyder på att de inte byggdes samtidigt.

Vill du se och läsa Katja Meissners intressanta examinationsarbete i sin helhet kan du mejla till Alvarsamt på adressen alvarsamt@yahoo.se så skickar jag dig en pdf-fil av Hur aska blev sten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: