Svansjön

– Jag utfodrar runt ett dussin svanar här varje dag. Jag har hållit på några veckor. Nu börjar deras kondition att bli bättre, nu orkar dom flytta – om dom vill. Men det ligger många döda svanar här ute vid dagvattenutloppet, i vattnet eller begravda under snön. Det berättar Sandra Brunsberg, Mörbylånga.

SandraBrunsberg– Det vore bra om fågelskådarna inte bara tittade på fåglarna, utan också hjälpte till att mata dom när vintern är som värst, säger Sandra Brunsberg. Vi är två eller tre här i Mörbylånga som stödutfodrar dom.

vete_varmt_vFodret som håller liv i svanarna. Vetekorn som är utrörda i hett vatten. Enklare kan det knappast bli. Man kan eventuellt komplettera med lite grönfoder som kålblad och rivna morötter vid sidan av.

svanarna_5– När svanarna har ätit färdigt brukar det vara en hel del mat över. Den tar änderna, berättar Sandra.

11svanarUngsvanarna har det svårast när kylan är sträng. De är dessutom skyggare än föräldrarna.

svanarna_4Vetekornen innehåller fortfarande lite värme när svanarna kommer vaggande till det dukade bordet. – Så snart jag märker att dom klarar sej på egen hand slutar jag utfodra, säger Sandra Brunsberg. Dom får inte bli beroende av mej.

4 tankar om “Svansjön

 1. superlille skriver:

  Åh vad fint att se! Jag är förvånad att svanarna blivit så tama, men har ingen vidare erfarenhet av svanbeteenden. (Då räknar jag inte in Gunde… 😉 )

  • degerhamn skriver:

   Sandra berättade att svanarna ibland kom upp på torra land och ”krävde” käk på direkten. Nä, nån Gunde såg jag inte där. Han gillar inte vete. Han går på havre. 😉

 2. Fia Wase skriver:

  Hej! Hur kan min man också prenumerera på Alvarsamt? Han har e-post: ture.westberg@telia.com

  Soliga hälsningar! Fia Wase

  Skickat från min iPad

  28 feb 2013 kl. 04:13 skrev alvarsamt :

  > >

  • degerhamn skriver:

   Hej. Det är enkelt. Klicka på den lilla svarta rektangeln längst ned till höger. Det är ett plustecken och det står Följ på den. Då kommer det upp en större dialogruta där han fyller i sin e-postaress och sen klickar på Sign me upp. Lätt som en plätt, men jag mejlar också en beskrivning – för säkerhets skull. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: