trippelknockouten

MBvandring_0250

I Mörbylånga stöter jag ihop med genomsympatiske Hans Karlsson, en historieberättare av sällan skådad sort. Han är född och uppvuxen i Albrunna men bor nu i Mörbylånga. Vi hann bara skaka tass så började han:

– Du förstår vi var tre unga kompisar i Albrunna som fick för oss att dra till Stockholm en helg. Vi pratade om det på en fredag och åkte på lördagen. Vi blev borta i 20 år.

– Jag jobbade ett halvår på färjan mellan Kalmar och ön. I hamnen i Kalmar knackade en kille på och undrade om han kunde få hjälp med att bunkra vatten till sin segelbåt. Han fick sex hinkar av mej. Han hette Evert Taube.

Hans Karlsson skriver en hel del. Då har han nytta av händelser och detaljer ur sitt omväxlande liv. Denna sanna historia blev en dikt – småningom:

– I Stockholm umgicks jag mycket med Lunkan, en god vän från Finland, en mycket duktig boxare. Vi var ute på stan en kväll då tre tjommar stötte på oss och ville bomma cigaretter.

– Jag röker inte, sa Lunkan.
– Då vill vi ha pengar, sa tjommarna.
– Jag har inga pengar, sa Lunkan.
– Då ska du förbanne mej ha stryk, sa tjommarna.

Hans Karlsson fortsätter:
– Det hördes några dunsar och skrik och en minut senare låg dom tre tjommarna utslagna och krälande som kokt spaghetti i gräset. Det var en mycket lätt match för Lunkan.

– Senare skrev jag en dikt om denna episod som fick ett så dramatiskt slut. Och i dikten är man fri. I dikten är det jag som knockar slöddret.

Vi skrattade båda och skiljdes med det ömsesidiga löftet om att ses till våren…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: