släpp dårarna loss, det är vår!

Engergimyndigheten föreslår, enligt Ölandsbladet, att det ska sättas upp 500 vindkraftverk på södra Öland. Ingressen avslutas: ”Det skulle förmodligen göra att världsarvsutnämningen försvann från södra Öland.”

Denna djärva slutsats är både sinister och patetisk. Alla något så när nyktra människor förstår vad som mer skulle försvinna från södra Öland. De enda som som skulle bli kvar, förutom några lägre stående insekter och maskar, var kringresande montörer iklädda käcka färgglada hjälmar med slagord om vindens gudomlighet, kryssande som slalomåkare i sina dekalerade firmabilar genom skogen av anakronistiska, subventionerade, politiskt korrekta modemaskiner i ett nytt ökenområde att rita in på miljönissarnas rosaskimrande paradiskartor.

Längre in i Ölandsbladets artikel läser vi: ”Energimyndigheten har angett i sin rapport om riksintresse för vindkraft att det på Ölands stora Alvar skulle kunna sättas upp 500 vindkraftverk.”

Alvarsamt finner det mentalhygieniska läget nu så pass prekärt att vår ledarskribent Sune Flisa har kontaktats för omedelbar inställelse som ammunitionsservitör vid stridsledningscentralens allra största kanon, ”Tjocka Sune”. Herr Flisa utlovar, som alltid, en dräpa av gigantiska dimensioner. Men i väntan på den kan vi bara konstatera att Energiverket, om uppgifterna i Ölandsbladet stämmer, har drabbats av nåt slags elakartad infektionssjukdom.

Nedan visar Alvarsamt – med ensamrätt gällande hela världen – oljemålningen Mörbylånga i mässlingen, skapad av just Sune Flisa – i ett anfall av närmast kristallinisk klarsyn.

– Som tavelmålare är jag väldigt nöjd med verket (som uppvisar tydliga influenser av Matisse, red. anm).

– Men det gick inte att få plats med alla 500 utslagen på alvaret, fortsätter Sune Flisa. Jag fick pricka in dom över hela Mörbylånga kommun, även på jordbruksmarken och på stränderna och en bit ut i vattnet.

målningen

4 tankar om “släpp dårarna loss, det är vår!

 1. Claes Rickeby skriver:

  Hej fantstiske bloggare!

  Jag har inte replikerat tidigare men nu kan jag inte var tyst längre. Kan detta vara sant du skriver. Helt fel. Energipolitiken i Sverige är något av det mest inkonsekventa och felhanterade ända sedan kärnkraftomröstningen 1980. Hur skall den kunna vridas rätt? Det som föreslås här är 500 vindkraftverk som ger ca 1 MW per styck, när det blåser som bäst. Detta skall jämföras med ett kärnkraftverk som när det sköts ordentligt (vilket är ett annat misslyckat svenskt energiärende) ger mellan 800 och 900 MW. Frågan som då inställer sig; är det värt att förstöra ett naturvårdsområde som Alvaret för att undvika att bygga ”ett halvt kärnkraftverk”. Svar NEJ! Dessutom kanske det inte ekonomiskt fungerar med tanke på de subventioneringar som ges till vindkraft.

  Flera fjärrvärmeanläggningar går ju på knäna därför att vindsubventionerna gör dem olönsamma. Är det rätt sätt att utnyttja dyra infrastuktursatsningar, som redan betalts?

  Varför godkänner kommunen ett sådant här förslag? Folkmängden ökar ju, det kan väl inte bero på att folk söker sig till en kommande vindkraftspark, snarare tvärt om. Kommunen gör kanske ett transaktionsklipp i och med de investeringar som kortsiktigt kommer, men på lång sikt kommer kommunen att gå under då bofasta, deltidsboende, turister och inte minst fåglar och dess skådare kommer att dra från Södra Öland! Det vore trist!

  Claes
  Nedra Segerstad

  • degerhamn skriver:

   Tack för vänliga ord. Man kan naturligtvis tycka vad man vill om vindkraft. Och som du säkert vet går åsikterna isär om vindkraftens vara eller icke vara. För en icke branschkunnig är det närmast omöjligt att hitta ”sanningen” om lönsamhet och långtidseffekter, eventuella arbetstillfällen och miljöpåverkan. Lobbare och cykloper lägger dimridåer åt alla håll. Sune Flisa koncentrerar sig på just Energimyndighetens förslag för södra Öland och berättar medelst röksignaler från sitt pörte ute på alvaret att: ”Min målning Mörbylånga i mässlingen är ett totalangrepp på ett förslag från en statlig myndighet där 370 människor sitter och tänker. Frågan är på vad?”

   Den avslutande frågan ställer sig även Alvarsamt.

 2. Claes Rickeby skriver:

  Det finns ju några fler i Enköping, som sysslar med energifrågor, nämligen Energimarknadsinspektionen, som man ju kan förvänta sig tänker på ALLA aspekter vad gäller energifrågor i marknaden. Deras verksamhet kan man ju också fråga vad den leder till när, som jag nämnde ovan, fjärrvärmeföretag inte kan nyttja sina investeringar pga. alltför stora statliga subventioner. Vem vet vad som är rätt.

  Men borde man inte kunna reda ut detta. Jag tycker att den förträfflige herr Sune Flisa och Uppdrag Granskning skulle tillsammans kunna göra ett jättejobb här, till hela Sveriges fromma.

  Claes
  Nedra Segerstad

  • degerhamn skriver:

   Tack för kul kommentar! 😉

   Försökte i går att tala med Sune Flisa men han var för upprörd för att kunna tänka klart. Han berättade att efter fullbordandet av ”Mörbylånga i mässlingen” har reportrar från världens alla hörn hört av sig med frågan Men det kan väl ändå inte vara sant? Är dom dårar – på riktigt? Vad vännen Sune svarade vet jag inte.

   När jag talade med Sune så sent som i morse hade han sansat sig och sade ungefär så här:
   – Många tidningar och tv-stationer planerar omfattande reportageresor till södra Öland för att med egna ögon pejla in det mentalhygieniska bottenläget. Det kommer blaskor och TV-bolag från USA, U K, Australien, Ryssland, Kina – till och med från Norge! Man kommer med sina stjärnreportrar och har med sej massor med folk, jeepar, tält, mobila redaktioner och lögndetektorer.

   Sune Flisa berättade vidare att han redan har ringt Uppdrag granskning. Men gode Sune trodde inte på framgång den vägen.
   – Dom gör program om allehanda stolpskott och pajaser, men detta slår ju alla rekord. Det blir ett för svårt uppdrag. Det här fallet måste andra ta hand om. Sjukvården, exempelvis.

   Där slängde alltid lika älskvärde Sune Flisa på luren. Han skulle måla nya tavlor, sa han.
   – Jag har blivit ett hett namn nu ute i stora världen – tack vare ”Mörbylånga i mässlingen”. Och pengar luktar inte!

   Tja, vad vore världen utan Sune!?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: