800 dog i explosion

När regalskeppet Kronan exploderade och sjönk sex kilometer öster om Hulterstad 1676 miste drygt 800 besättningsmän livet. På ett så pass litet skepp, bara drygt 50 meter långt, omkom alltså nästan lika många människor som i Estoniakatastrofen 1994.

För oss kan det vara svårt att leva oss in i öden och katastrofer för flera hundra år sedan. Denna video, där också Kronan förekommer, ger oss en bra inblick i örlogskrigens helveten.

Om dykningarna och utgrävningarna vid vraket, som ligger på 27 meters djup, berättade Lars Einarsson vid hembygdsföreningens årsmöte, se även förra inlägget.

Hittills har man grävt ur 80 procent av vraket och bärgat 30 000 föremål. Här visar jag bara några bilder ur föredraget. Ett gott råd: Se mycket mer av detta fantastiska skepp på Länsmuseet i Kalmar!

Copyright_1Lars Einarsson berättar med inlevelse och humor. Vi ser en samtida bild av Henrik VIII:s skepp The Mary Rose, förlist 1545 utanför Portsmouth på Englads sydkust. Hon är ett skepp av samma typ som det svenska Mars, som du kan läsa mer om här.

Copyright_2En vacker avbildning av regalskeppet Svärdet. Den ingår i kaptenen Anders Hommans epitafium i Kalmar domkyrka. Homman var en av de ungefär 50 bestättningsmän som överlevde Svärdets förlisning i slaget utanför Ölands södra udde 1676 då 600 man omkom.

Copyright_3Handskrift i landsarkivet i Vadstena. I den berättar Daniel Repplaerus, kyrkoherde i Långlöt, om slaget utanför Öland 1 juni 1676. 

Copyright_4Lista över de 60 kanoner som bärgades från regalskeppet Kronan, huvudsakligen under 1680-talet. Om kanoner, kungar och slag under denna tid kan du läsa mer om här.

Copyright_5Arkivhandling över spisordning för proviant vid flottan under 1670-talet. Lars Einarsson berättade att sjömännen på den här tiden drack fem liter öl om dagen. Man gjorde det primärt inte för att berusa sig, utan för att få i sig kolhydrater. Det var enklare och gick snabbare att dricka kolhydrater än att behöva äta dem.

Märkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: