Fyr till fyr – rapport III

I dag kom han till muséet i Degerhamn, Christer Petersson, projektledaren för cykelvägssatsningen Fyr till fyr. Och för att göra ett kort referat av ett långt möte ska sägas att illustrationen nedan visar etapp 13 och 14 genom Degerhamn/Södra Möckleby.

Etapperna ska asfalteras med bortfräst asfalt från Ölandsbron.

– Jag har fått löfte om 25 000 kvadratmeter, berättade Christer. Går allt som på räls bör ni kunna cykla den här sträckningen våren 2014.

Mycket förenklat ska den 2,5 meter bredan cykelvägen – enligt detta förslag – gå från ”kusten nånstans” över Degerhamnsvägen och upp till Strömmelns gård – Bergstigen – Degerhamnsvägen – väster om villaområdet utmed västra sidan av 136:an ned till bron över vägen till stenbrottet – Södra bruket – Albrunna – upp till 136:an.

En ny bro för cykelbanan måste i denna sträckning byggas vid sidan av den befintliga över vägen till stenbrottet.

Christer Petersson betonade att detta är ett förslag och som sådant måste alla utmed den tänkta cykelvägen informeras.

cykelvägDenna karta av den tänkta sträckningen är av två orsaker gjord i mycket god upplösning. Den första är att du vid förstoring av den får en god detaljskärpa. Den andra är att det under mötet kom fram att intresset för fiberbredband i byn är dåligt, vilket oroar. Jag har ett fiberbredband med hastigheten 100 MB. Ändå tar det mig 19 sekunder att få upp denna skiss i fullformat. Du som har långsammare uppkoppling kanske inte ens orkar vänta på hela bilden… Och detta är ingen stor bild. Jag gör ibland foton på 50 MB/styck. Ska jag mejla tio sådana över ADSL eller ännu långsammare lina får jag ägna en dag åt uppgiften. Därför: Tänk framåt. Om några år är fiber den enda vettiga lösningen för TV, kommunikation, företagande, utveckling. Är du inte med från början och vill vara med senare blir det dyrt…

ChristerPeterssonChrister Petersson, projektledare för Fyr till fyr. Han ska sätta sprätt på 27,5 miljoner kronor fram till årsskiftet 2014-2015 då han går i pension. Hur projektet därefter ska utvecklas och finansieras står skrivet i stjärnorna – om ens där. Eftersom projektet är EU-finansierat är byråkratin snårig. Efter tre veckors arbete går det åt en vecka för rapportering.

fyrtillfyr_1Tre peterssonare i rad, från vänster: Tommy Pettersson, Staffan Petersson och Bernt Petersson. Till höger Gunvor ”Gugge” Backlund – också hon får ibland tillägget Petersson. Med på mötet var också Eva Hansson Törngren, utanför bild.

fyrtillfyr_2Margaretha Magnusson, Christer Petersson och Gun Karlesand. Gun representerar Mörbylånga kommun.

Du kan även läsa tidigare inlägg om Fyr till fyr-projektet på Alvarsamt. Rapport I finns här. Rapport II läser du här.

3 tankar om “Fyr till fyr – rapport III

 1. Anonym skriver:

  Vi hoppas verkligen att stranden mellan södra Bruket och Albrunna INTE asfalteras , det vore väl att förstöra Bergstigen. De kan cykla genom Albrunna utmed stora vägen. Vi älskar att cykla men lite sunt förnuft måtte väl entusiasterna ha!

  • degerhamn skriver:

   Ingenting är spikat ännu. När mötet började skulle leden gå på vägarna. När mötet var slut såg dragningen ut som på skissen. Här gäller det att informera och hitta bästa tänkbara lösningen för alla. Jag tror inte det är tänkt att cykelvägen ska gå där promenadstigen går i dag. Det talades om nån ”gammal väg på andra sidan av nån mur”. Jag fattade det som att den muren ska ligga ovanför stigen, alltså öster om den.

   PS På mötet fick jag lära mig att ingen ölänning säger vänster om eller höger om, nedanför eller ovanför – bara väster om eller öster om eller norr om eller söder om… 😉

 2. […] Tidigare rapporter om ledens utveckling på södra ön kan du läsa här: Fyr till fyr – rapport I Fyr till fyr – rapport II Fyr till fyr – rapport III […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: