bukiniczia cabulica

– Sådden har misslyckats i flera år. Men nu har den äntligen gått bra, säger Lars Henell på Albrunna Perenner och visar stolt upp en av det dussin Bukiniczia cabulica som har tagit sig och nu är knappa decimetern i diameter.

– Jag är garanterat den enda plantskola i Sverige som har den.

Växten är från östra Afghanistan där den växer på 2 300 meters höjd över havet. Just detta faktum blev grogrund för en ”skrattplanta”. Lars berättar:

– Det var för några år sedan. Man med fru kom hit. Mannen läste informationen högt:

”2 300 meter över havet… Åh fan, blir den så hög. Då ska vi inte ha den!”

Den som i motsats till denne herre vill köpa sensationen behöver bara punga ut med 35 kronor/plantan.

– Varför så billig när den är så sällsynt? frågar Alvarsamt.

– Det är därför jag är så fattig, svarar Lars Henell och gapflabbar så det sannolikt hörs ända bort till landet på andra sidan Kalmarsund.

LarsAlbrunnaP_0001Lars med en kruka bukiniczia cabulica. Växten ska ha mager jord, bara lite gödning sommartid och inte en droppe vatten under vintern.

APerenner__0005Växten blir 20 centimeter hög. När blomman slagit ut och vissnat dör växten. Men om man klipper bort blomman lever växten vidare. Först då blir den alltså en perenn.

APerenner__0028Närbild av blomknoppen. Från Afghanistan till Albrunna. Från 2 300 meters höjd till 10. Från bergs- till havsklimat. Stora förändringar – ändå växer den fint. Lars tippar att hans dussin exemplar är slutsålda en vecka in i maj. Alvarsamt följer dramat…

2 tankar om “bukiniczia cabulica

 1. Lars Henell skriver:

  Staffan. Nu sabbade du hela min prishöjningsstrategi med bukiniczia cabulica och en chockhöjning upp till 39:-, och det blir till att fortsatt gå med hål på höger gummistövel ytterligare ett tag. Trodde jag. Men lyckan stod att finna innanför växthusdörrarna. Tror du inte jag fann ytterligare ett litet BB med bukiniczior där inne. Ett femtiotal lyckligt små uttorkade bukiniczior i en kruka som överlevt vintern. Nu kan man kanske snart spatsera runt i nya TRETORN gummipjuks här på gårdsplanen. Och när ALVARSAMT uppmärksammar denna växt vet man aldrig hur det slutar. ”Best in Show” på CHELSEA FLOWER SHOW 2014? Engelsmännen kan komma dragandes med sina neonfärgade Aurikler. Dom kommer inte ha en chans när bukiniczian svajar där med sin blomsterkvast, 2300 meter hög….Problemet blir bara att skeppa över den…?

  • degerhamn skriver:

   ”Du är klok, Lars. Alvarsamt är framtiden – så länge jag är med. För den oinvigde kan bloggens arbetsmetoder till en början te sig märkliga, men då pusselbitarna fallit på plats skådar du genom den – läs `mig´ – paradiset redan under jordelivet. Du kommer snart att tulta omkring i nya eller bättre begagnade Tretornstövlar, kunderna kommer att invadera och slita blommor och häckar ur dina händer och du kommer att vinna alla tävlingar du ställer upp i – alla utom 110 och 400 meter häck.”

   Så skriver alltid ödmjuke Sune Flisa i en rökpuffskommentar från alvaret. Han tillägger i skarp ton till mig, chefredaktören:

   ”Publicerar du inte detta kan du lika gärna lägga ner bloggen. Jag är motorn och ljuset i den. Övrig personal – du inkluderad – kan liknas vid slokande ogräs i evig öken.”

   Så vad gör man? Jo, man publicerar.

   S L, chefredaktör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: