Kunskap viktigare än kameramodell

– Du som har en sån fin kamera får förstås massor av fina bilder! sa en man till mig häromveckan.

Så fel! Ingen kamera tar bra och intressanta bilder. Bilderna tas av fotografen.

Jag påstår att det går att ta i det närmaste lika bra bilder med en pocketkamera för 2 000 som med en systemkamera för 100 000 kronor.

Påståendet håller om du kan fotografins grunder och inser din kameras begränsningar. Gör du det kan du ta uppseendeväckande bra bilder med din enkla fickkamera. Jag våga påstå att kameran i stort sett saknar betydelse i det vi kallar vardagsfotografering – om man kan grunderna. Om inte blir varje klick ”en vild chansning som med stor tur kan bli något så när”.

Sätt en enkel fickkamera i händerna på en duktig fotograf – och hen kommer hem med toppenbilder. Varför? Jo, dels hittar hen motiven, dels kan hen varenda liten knapp och funktion på kameran så hen behöver aldrig tänka på det tekniska utan kan koncentrera sig på ”bilden”. Och hen vet vad kameran inte klarar av. Följaktligen tar hen bilder som kameran klarar av – och kommer hem med 90 bra bilder av 100. Den som inte kan grunderna kommer också hem med 100 bilder och med lite toktur är en av dem ”hyfsad”.

Lär dig fotografins grunder i mina kurser under juli. Se tidigare inlägg här.

pocketkamerabildDen här bilden är tagen med en enkel, tio år gammal fickkamera, en för länge sedan utgången Sonymodell. Men trots det skulle bilden inte ha blivit så mycket bättre om den tagits med en systemkamera för 100 000 kronor. Orsaken är att fotografen har insett kamerans svagheter och undvikit: motljus, teleläge, för lång exponeringstid, för stora kontraster, för högt ISO-värde och för stor bländare. Kvaliteten är helt ok för vardagsfotografen. Så skyll aldrig på kameran. Bättre är att lära sig grunderna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: