att bara vara

gäss_02

I går och i dag far folk hit och dit på Öland i jakt på upplevelser, sevärt, billigt, gott, kul, hippt och grymt. Öland Spirar. Jag tillbringade gårdagen med en mycket tjock bok och många koppar kaffe – i solen. Det var inte varmt. Det var inte kallt. Det bara ”var”.

Då och då, ungefär en gång i halvtimmen, närmade sig tjattret. Redan på stort avstånd trängde gässens samtal där uppe i skyn in i mitt medvetande, in i min bok och in i det liv den berättar om – just då om Finlands politiska liv, om den gamle och nedpissade presidenten, omgiven av den ena rövslickaren värre än den andra. Och gässen kacklade, de lät nästan som om de skrattade.

Jag läste om författarens sexliv och hans ”tusen fiender”, om hans filmiska och litterära fram- och motgångar. Eftersom han stora delar av sitt liv har levt i både Finland och Sverige är jämförelser länderna emellan oundvikliga – och slående. Exempelvis sålde en i författarens ögon riktigt bra bok i 25 000 exemplar i Finland – mot 250 i Sverige. En av hans filmer visades inte alls i Norden. Men i Irak! om jag nu minns rätt. Åt detta kacklade och skrattade en ny gåsplog ännu högre. Och jag skrattade åt den.

Den solitäre författaren skriver också om flockmänniskorna; de som inte kan göra något utan stöd och sällskap av andra. Nu vällde gässen fram i tusental i nyristade mönster där uppe till ett kakofoniskt näbbklapprande och skrockande. Många flabbade så hårt att de guppade till i ett slags kollektiv kramp, vilket en stund senare resulterade i vita konsekvenser på den nygröna gräsmattan.

Söndag. Dags att åter sätta sig i solen och sjunka in i en den tjocka boken, en annan värld som var en gång. De första stora gåsplogarna har redan dragit förbi, mot nordost, åt Finland till. Nya kommer. Jag undrar vad vi ska skratta åt i dag…

PS. Den tjocka boken heter Mammuten. Författaren heter Jörn Donner.

gäss_10

3 tankar om “att bara vara

 1. jernis skriver:

  Det kan man kalla sträckläsning. 😉

  • degerhamn skriver:

   På sätt och vis har du rätt. Men att sträckläsa nästan 1 200 sidor har sina sidor. 😉

   • jernis skriver:

    Ja, det måste kräva en närmast kunglig kapacitet, alltså själva bladvändningen, märk väl. En annan mycket snarlik gemensam nämnare för dina tvenne helgnöjen är plöja/plog.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: