Supermåne

supermåneDet blev supermåne i går och det bildades lyckligtvis några gluggar i molntäcket. Min fotografiska idé var ”att fånga tusen flygande starar framför mångubbens gulbruna kraschan”. 21:55 kom en flock om säkert tusen individer. Men då hade ännu inte månen visat sig, det gjorde den först 22:10. Då hade stararna gått och lagt sig. Det var bara att bryta ihop och komma igen. 22:35 tog jag bilden ovan av vår jords lilla snurriga kompanjon – utan starar. Det är 384 392 kilometer mellan jorden och månen. Ändå kan du ana månens taggiga bergskonturer om du klickar upp fotot till full storlek (högerklick/öppna länk i nytt fönster/+) För den fotointresserade kan jag berätta att jag inte är nån vän av långa telen, och därför inte äger ett. Därför är bilden en superdetaljförstoring av skott med 150-millimeters-glugg.

helaNegativetHela bilden. Som synes täcker månen endast bråkdelar av bildytan. En mycket kraftig detaljförstoring är enda chansen att komma månen närmare. Högt ISO-tal och ett kraftigt stativ är några av förutsättningarna för att lyckas. Även en relativt kort exponeringstid är bra, eftersom en kamera med ridåslutare och smällande spegel i sig skapar vibrationer som blir värre ju längre telet är. För dessa bilder fotade jag med uppfälld spegel. Andra plus är ett bra objektiv och en kamera med hög upplösning. Sigmas Macro 150/2.8 är bland de skarpaste jag använt och kameran har en upplösning om 6 144 x 4 096 pixlar. Nedan testar jag två ”gigantiska delförstoringar”.

supermåneSTORSamma bild, kraftigt detaljförstorad och med annan beskärning.

supermåneSTÖRREDenna bild är tagen tio minuter före dem ovan. Ljuset är annorlunda för dis och stora molnflak dansar in med relativt god fart och skymmer månen.

6 tankar om “Supermåne

 1. Kristina, Nedra Segerstad skriver:

  Jag såg också månen! Och hur den speglade sig i vattnet här på den östra sidan av ön.
  Så fantastiskt vackert. Stararna är verkligen galna. Jag kommer att sakna dem när de drar, vilket väl blir snart.

  • degerhamn skriver:

   Jaså, drar stararna snart? Undrar vart? För på hösten är de ju här igen, i ännu större flockar. En kille jag träffade hade sett 23 000 starar vid Möckelmossen nåt år. Men han är göteborgare så man vet ju inte… 😉

   • Kristina, Nedra Segerstad skriver:

    Det var min karl som berättade att stararna flyttar. Men nu har jag kollat med Wikipedia som säger att ”
    Stararna i södra Skandinavien gör en så kallad mellanflyttning redan i juli, kort efter midsommar, till områden i Tyskland och Danmark.[6] Detta innebär att de genomför en första delsträcka på flyttningen mot vinterkvarteren, som avbryts av ruggning. På samma sätt återbesätts södra Skandinavien från mitten av juni till början av augusti av främst ungfåglar på ett liknande mellansträck från nordliga och östliga häckningsområden som ska rugga till första vinterdräkt.
    I början av september börjar den egentliga flyttningen, som når sin kulmen i mitten av oktober och är i stort sett avslutad i slutet av november. Återflyttningen börjar i februari och är i Centraleuropa oftast avslutad i slutet av mars och i norra Europa först i början av maj.”

    Slutsatsen verkar vara att de starar vi ser nu flyttar men det kommer andra istället, och skillnaden är svår att upptäcka.

    • degerhamn skriver:

     Tack för denna utförliga starlektion. Jag förstår bara inte vad stararna ska göra i Tyskland och Danmark nu – den bästa tiden på Öland! 😉

 2. Tack för en fantastisk bild på månen! Du har sannerligen lyckats fånga en ”supermåne”.

  • degerhamn skriver:

   Tack för månberöm. Egentligen var jobbet ganska lätt. Det var bara att rigga kameran och vänta och vänta och vänta på rätta tillfället. Men priset blev högt. Klädd i shorts och T-tröja kostade fotona mig ”tusen” myggbett. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: