Navigare necesse est, vivere non necesse

Degerhamn_0000

Att segla är nödvändigt, att leva är det inte är ett av våra mest utslitna bevingade ord, måhända fullständigt feltolkat.

Oavsett detta är Albrunnafotografen och historieberättaren Tage Nilsson, 81, på väg ut mot havet igen efter att båten stått uppställd på land ett stort antal år. I går målade han henne i Degerhamns hamn, båten han själv svetsade ihop en gång för länge sedan. Hon väger tio ton, tjockjärn rakt igenom!

– Men hon gör bara sex knop. Men vad gör det. Nu är hon tät igen och det är bara motorn som behöver en genomgång. Jag får hjälp med det jobbet för jag svimmar så lätt där nere i kölsvinet, säger Tage och skrattar.

Då blir det sjösättning i vår, då?

– Ja, om motorn går som jag vill. Annars blir det året därpå, svarar Tage och ser så där full i fan ut som bara han kan.

Degerhamn_0001Tage Nilsson målar relingen på sitt tio ton tunga självbygge. Tage är en virtuos på historier; han kan det mesta om det moderna livet på södra Öland. Läs och hör honom berätta här – och här – och här. Vill du bara lyssna till hur han byggde sin båt 1977-1980 klickar du här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: