Skönhet i hamn

Denna vackra tvåmastade brigg väckte häromveckan beundran i Grönhögens hamn. Hon är i dag en alert dam för sin ålder, 102 år. Som alla gamla skutor har Eye of the wind en dramatisk historia med grundstötningar, bränder och upphuggningshot. Hon har också figurerat i flertalet Hollywoodproduktioner.

IMG_0096_0035Eye of the wind är byggd på varvet C Lühring of Brake i Tyskland. I mars 1924 såldes fartyget ”Friedrich”, som hon då hette, till rederiet Axel Ageberg i Kalmar och fick namnet ”Sam”. I denna film kan du få en aning om hur det känns att jobba uppe i den höga riggen.

IMG_0091_0029Eye of the wind är 40 meter lång och 7 meter bred. Det går att hänga med Eye of the wind på olika seglatser. Den närmast på tur kan du läsa om här.

IMG_0093_0031Här ser vi att Eye of the wind är byggd i stål; nitarna i stäven syns tydligt. Dödvikten lär enligt vissa uppgifter vara 240 ton.

IMG_0094_0032Besättningen är nio man stor. Du kan läsa om den här. Maskinen är på 600 hästkrafter som räcker till 8 knop. Segelytan uppges på fartygets hemsida till 8 000 kvadratmeter, men det torde vara en nolla för mycket.

IMG_0095_0033I dag är Eye of the wind 102 år. Man kan undra hur länge hon orkar segla innan hon kastar ankar för gott…

3 tankar om “Skönhet i hamn

  1. Marianne Ageberg skriver:

    Mycket intressant läsning! Tänk, inte visste jag att min morfars bror, som bodde i Kalmar och hette Axel Ageberg, hade ett rederi med så vackra båtar som Eye of the Wind.

  2. […] är språkligt helt fel! Läs mer om hans friska åsikter här. En seglande skönhet kan du skåda här och ett vrak som fortfarande ligger kvar i sjösättningsvaggan  finns att se här. Du kan även […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: